Ευρω-βόμβα για τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα

703790-apolyseis.jpg

10-06-2016 8:53

Νέα «βόμβα» έτοιμη να σκάσει η πρόταση του Ευρωδικαστηρίου για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στην Ελλάδα.

Με κατάρρευση απειλείται άμεσα το προστατευτικό για τους εργαζόμενους νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας εδώ και 33 χρόνια για τις ομαδικές απολύσεις, ύστερα από εισαγγελική πρόταση-σοκ προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) με την οποία κρίνεται αντίθετο προς το κοινοτικό δίκαιο ως περιοριστικό της επιχειρηματικής ελευθερίας. 

Αν η εισαγγελική πρόταση υιοθετηθεί τις επόμενες εβδομάδες από το ΔΕΕ (κάτι που θεωρείται πολύ πιθανόν) θα ανοίξει ουσιαστικά ο δρόμος για τη σταδιακή «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων, χωρίς να μπορεί στο εξής να παρεμβαίνει για το ζήτημα αυτό ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, όπως κάνει μέχρι σήμερα.

Το ενδεχόμενο αυτό, βάζει «φωτιά» στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν ένα από τα πλέον δύσκολα, ανοικτά θέματα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών.

Αφορμή των προτάσεων του εισαγγελέα ήταν η προσφυγή της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, (που ανήκει στον γαλλικών συμφερόντων πολυεθνικό όμιλο Lafarge) στο Συμβούλιο της Επικράτειας, κατά της απόφασης του υπουργείου Εργασίας που απέρριπτε αίτημά της για την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας που προέβλεπε και ομαδικές απολύσεις.

Στις προτάσεις του, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, Νιλς Βαλ επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας του 1983 (Νόμος 1387/1983, ως τροποποιηθείς ισχύει), που θέλουν από τους εργοδότες να λαμβάνουν διοικητική έγκριση πριν από μία ομαδική απόλυση, έγκριση που εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς εργασίας, την κατάσταση της επιχείρησης και το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να αντιμετωπίζει οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα.

«Το γεγονός ότι το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να διέρχεται από οξεία οικονομική κρίση, η οποία συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, δεν επηρεάζει αυτό το συμπέρασμα», επισημαίνει συγκεκριμένα ο γενικός εισαγγελέας.

Την ίδια στιγμή επέκρινε ιδιαίτερα την πρόβλεψη ότι οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μία προστασία που ουσιαστικά μπορεί να υποχρεώσει μία επιχείρηση να πτωχεύσει και συνεπώς να μη δώσει αποζημιώσεις στο προσωπικό της.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr