Brexit: Δείτε τι θα αλλάξει στη ζωή μας αν η Βρετανία βγει εκτός Ε.Ε.

706009-brexit.jpg

18-06-2016 8:02

Τι θα συνέβαινε όμως εάν το χειρότερο σενάριο γινόταν πραγματικότητα; Πως θα έμοιαζε ένα Brexit και τι συνέπειες θα είχε για την ίδια τη Βρετανία, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τους ευρωσκεπτικιστές, μια έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα οδηγούσε στην αντιστροφή του μεταναστευτικού ρεύματος προς το Ηνωμένο Βασίλειο, θα εξοικονομούσε για τον Βρετανό φορολογούμενο δισεκατομμύρια και θα απάλλασσε τη χώρα από σοβαρά οικονομικά βάρη. Είναι όμως ακριβής μια τέτοια εκτίμηση;

Οι πιθανές συνέπειες ενός Brexit για την ίδια την Βρετανία δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια εκ των προτέρων, καθώς εξαρτώνται εν πολλοίς από τις οικονομικές δράσεις που θα αναλάβει η χώρα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κομβικής σημασίας ζήτημα σε αυτό το πλαίσιο είναι οι εμπορικές σχέσεις της Αγγλίας με τις χώρες του υπόλοιπου κόσμου. Σημειώνεται πως στην παρούσα φάση, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του think-tank Open Europe, στο χειρότερο σενάριο -στο οποίο η Βρετανία αποτυγχάνει να συνάψει κάποιου είδους εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και δεν ακολουθήσει πολιτική ελεύθερου εμπορίου- το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί μέχρι το 2030, 2,2 % περισσότερο από ότι αν παρέμενε στην ΕΕ.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, σοβαρές αναμένεται να είναι οι συνέπειες και στο εισόδημα των Βρετανών. Σύμφωνα με ανάλυση κέντρου του Πανεπιστημίου London School of Economics, το εισόδημα των Βρετανών θα μπορούσε να υποστεί μείωση της τάξης του 6,3% με 9,5% του ΑΕΠ. Μια ανάλογη μείωση είχαν υποστεί τα βρετανικά εισοδήματα μετά την οικονομική κρίση του 2008-2009.

Οικονομική ανασφάλεια στην Ευρώπη

«Η προοπτική του να μην μπορεί κανείς να λειτουργεί ανεμπόδιστα εντός ολόκληρης της Ευρώπης είναι ανησυχητική». Αυτό είχε δηλώσει τον Μάιο στους Financial Times, aμερικανός διευθύνων σύμβουλος, του οποίου η εταιρία έχει ως έδρα των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων το Λονδίνο. Η δήλωση είναι ενδεικτική του «οικονομικού σοκ» που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως σημείωνε τότε η Sacha Romanovitch, διευθύντρια της εταιρίας Grant Thornton, η Μεγάλη Βρετανία αποτελούσε παραδοσιακά μια πύλη των μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων προς την Ευρώπη. «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια μεγάλη ιστορία στην παροχή διευκολύνσεων για το εμπόριο και έχει υπάρξει πύλη [για τις αμερικανικές επιχειρήσεις] τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Για τις αμερικανικές εταιρίες υπάρχει νευρικότητα για το πώς θα δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη. Υπάρχει μια εμπιστοσύνη και μια σιγουριά όταν έρχεσαι στην Ευρώπη μέσω Μεγάλης Βρετανίας» είχε σημείωσε τότε.

«Εάν η Μεγάλη Βρετανία όντως έφευγε, θα βάρυνε αρνητικά για την αξιολόγηση όλης της Ε.Ε.», σημείωσε ο επικεφαλής κινδύνου κρατικού χρέους της Moody’s για την Ευρώπη, Dietmar Hornung. «Θα μπορούσε να είναι ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης που οδηγεί σε περαιτέρω κατακερματισμό. Οποιαδήποτε έξοδος από την Ε.Ε. ή από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να προσθέσει περαιτέρω ταχύτητα στις φυγόκεντρες δυνάμεις, επειδή θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Bild, το Brexit θα είχε ωστόσο αρνητικό αντίκτυπο και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι την πολιτική ασφάλειας της Ένωσης. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Βρετανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα και συνεισφέρει ανάλογα στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Σε περίπτωση Brexit το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος για την κάλυψη του κενού θα πρέπει να το επωμιστεί η Γερμανία. Την ίδια στιγμή -σύμφωνα πάντοτε με τη Bild- η ΕΕ θα χάσει το 15% της οικονομικής της δύναμης αλλά και την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης που σημείωσε σε ποσοστό 2,8% το 2014. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας η ΕΕ αναμένεται να χάσει τους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ με έντονη μάλιστα παρουσία σε μια ιδιαίτερη κομβική περιοχή, εκείνην της Ανατολικής Μεσογείου.

Ασκός του Αιόλου για την Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙ ΘΑ ΣΗΜΑΙΝΕ ΕΝΑ BREXIT ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!

 

loading...