Πρώην δεσμοφύλακας του Άουσβιτς καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση

705983-rr.jpg

17-06-2016 20:50

Για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και τους απογόνους των θυμάτων, η δίκη αυτή ήταν «ένα μεγάλο βήμα, έστω και καθυστερημένο» προς την «πλήρη εξέταση των μαζικών φόνων στο Άουσβιτς»

Η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε έναν 94χρονο πρώην δεσμοφύλακα του Άουσβιτς, τον Ράινχολντ Χάνινγκ, σε φυλάκιση πέντε ετών για «συνέργεια» στον θάνατο 170.000 Εβραίων, μια καταδίκη που μπορεί να είναι η τελευταία για τα ναζιστικά εγκλήματα.

«Ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε φυλάκιση πέντε ετών για συνέργεια στον φόνο 170.000 ανθρώπων», ανακοίνωσε το δικαστήριο του Ντέτμολντ. «Γνώριζε πως στο Άουσβιτς δολοφονούνταν αθώοι άνθρωποι καθημερινά σε θαλάμους αερίων», πρόσθεσε το δικαστήριο.

Στη διάρκεια της δίκης του, ο κατηγορούμενος, πρώην μέλος των SS, εξέφρασε τη μεταμέλειά του. «Ντρέπομαι που άφησα να γίνει αυτή η αδικία και που δεν έκανα τίποτε για να την εμποδίσω», είχε δηλώσει σε μια ομολογία του, σπάζοντας δεκαετίες σιωπής.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, ο Ρόναλντ Σ. Λόντερ, χαιρέτισε με ανακοίνωσή του τη σημερινή δικαστική απόφαση. «Είχε την ποινή που άξιζε», τόνισε, εκφράζοντας πάντως τη λύπη του για το γεγονός ότι η δίκη αυτή «άργησε δεκαετίες».

Για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος και τους απογόνους των θυμάτων, η δίκη αυτή ήταν «ένα μεγάλο βήμα, έστω και καθυστερημένο» προς την «πλήρη εξέταση των μαζικών φόνων στο Άουσβιτς», υπογράμμισαν οι δικηγόροι τους σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την ετυμηγορία.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...