Νέα δημοσκόπηση δείχνει απόλυτο θρίλερ για το Brexit

705627-brexit2.jpg

16-06-2016 16:08

Τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos MORI έδειξε ότι 53% των Βρετανών θα ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Evening Standard.

Αν εξαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το 47% των ερωτηθέντων θέλει να παραμείνει στην ΕΕ, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση αυτή, που έγινε για λογαριασμό της Evening Standard.

Είναι η πρώτη φορά που το «όχι» στην παραμονή προηγείται σ’ αυτήν τη μηνιαία τηλεφωνική δημοσκόπηση την οποία διεξάγει η Ipsos MORI, αφότου ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δεσμεύθηκε το 2013 ότι θα διεξαγάγει το δημοψήφισμα, σημειώνει η εφημερίδα.

Τα αποτελέσματα σηματοδοτούν μια αντιστροφή της τάσης σε σχέση με τη δημοσκόπηση που είχε πραγματοποιήσει τον Μάιο η Ipsos MORI και από την οποία είχε διαπιστωθεί πως μόλις 37% των Βρετανών ήθελαν να αποχωρήσουν από την ΕΕ, έναντι 55% που ήθελαν να παραμείνουν.

Αρκετές πάντως δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι το ποσοστό υπέρ της εξόδου της Βρετανίας αυξάνεται, καθώς μένει μία εβδομάδα για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Μια ανάλυση από ερευνητές της JPMorgan έδειξε χθες πως το στρατόπεδο της εξόδου από την ΕΕ προηγείται.

Τέλος, μία ακόμη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Survation δίνει ποσοστό 52% στους υποστηρικτές της εξόδου και 48% στους υποστηρικτές της παραμονής, ενώ το γραφείο στοιχημάτων Betfair ανακοίνωσε πως οι στοιχηματικές πιθανότητες να ψηφίσουν οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έπεσαν σήμερα στο 60%, από το 65% στο οποίο βρίσκονταν

Τουσκ: Δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι δεδομένων των δημοσκοπήσεων

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως είναι «δύσκολο να είμαστε αισιόδοξοι» ενόψει του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ληφθούν υπόψη οι δημοσκοπήσεις, εκτιμώντας επίσης πως μια έξοδος από την ΕΕ δεν θα είχε “κανένα νόημα” για τη Βρετανία.

«Είναι πολύ δύσκολο για εμάς σήμερα να είμαστε αισιόδοξοι, γνωρίζουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ελσίνκι από κοινού με τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γιούχα Σιπίλα.

«Εξακολουθεί να είναι 50/50, όλα είναι πιθανά», πρόσθεσε ωστόσο.

Η Βρετανία είναι «ένα κράτος-κλειδί της ΕΕ» και «το να βγει τώρα από αυτήν δεν θα είχε κανένα νόημα», ούτε για το Λονδίνο, ούτε για τους ευρωπαίους εταίρους του, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος προειδοποίησε για τις «απρόβλεπτες πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες» ενός τέτοιου σεναρίου…

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr