Τιμητική Αναγόρευση & απονομή Τίτλου Καθηγητή από το Παν. Victoria της Αυστραλίας στον Γιάννη Ματσούκα

344317-55becac116180c851624fa1e4f772a5f_l.jpg

10-06-2016 12:57

Τον τίτλο του Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας (College of Health and Biomedicine, Center for Chronic Disease Prevention and Management) – Μεταπτυχιακή Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, απένειμε στον καθηγητή Χημείας του πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιάννη Ματσούκα, μετά από απόφαση της Κοσμητείας του.

Ο τίτλος είναι αποτέλεσμα και επιβράβευση μίας πολυετούς και πολύ ευδόκιμης συνεργασίας με τη διακεκριμένη Καθηγήτρια Ανοσολογίας, κυρία Βάσω Αποστολοπούλου και συνεργάτες της στα Πανεπιστήμια Μελβούρνης και Βικτώρια. Η συνεργασία οδήγησε σε εξαιρετικά αποτελέσματα ιδιαίτερης σημασίας και χρησιμότητας στην Υγεία και Κοινωνία με βάσιμες προοπτικές αξιοποίησης των για την Εθνική Οικονομία και την Ανάπτυξη.

Η τιμητική αναγόρευση και απονομή του τίτλου από το Πανεπιστήμιο Victoria της Μελβούρνης είναι συνέχεια προηγούμενης τιμητικής αναγόρευσης μου ως Καθηγητή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Calgary στον Καναδά με το οποίο υπάρχει επίσης πολυετής και ευδόκιμη συνεργασία. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου για αυτή την τιμή από τα δύο Πανεπιστήμια καθώς και για το έργο και την καινοτομία που έχει προκύψει, αποτέλεσμα συλλογικής και επίμονης ερευνητικής προσπάθειας πολλών χρόνων. Η διάκριση είναι συλλογική και με αυτή τιμάται το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Επιθυμώ να υπογραμμίσω, όπως αναφέρει ο καθηγητής Χημείας Γ. Ματσούκας, τον καταλυτικό ρόλο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών, “Ιατρική Χημεία: Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Φαρμακευτικών Προϊόντων” του Πανεπιστήμιου Πατρών στην καινοτομία και στα αποτελέσματα που έχουν παραχθεί από τη συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων. Το Πρόγραμμα, του οποίου είχα την τιμή να είμαι ο Ιδρυτής, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος για την περίοδο 1997-2013, έχει αξιολογηθεί ως μία κορυφαία δράση Αριστείας στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και έχει αναρτηθεί στον Κόμβο Αριστείας του Υπουργείου Παιδείας.

Στο Πρόγραμμα, το πρώτο στην Ελλάδα βραβευμένο με τον τίτλο “Euromaster” μετά από διεθνή αξιολόγηση (European Chemistry Thematic Network), συμμετέχουν διακεκριμένοι ερευνητές οι οποίοι υπηρετούν σημαντικά γνωστικά πεδία Βιοϊατρικής έρευνας. Από το Πρόγραμμα, το οποίο έχει διοργανώσει 17 Διεθνή Συνέδρια με συμμετοχή κορυφαίων ερευνητών μεταξύ των οποίων και πέντε κάτοχοι Nobel, ένας εξ αυτών ο James Watson, έχουν αποφοιτήσει άνω των 350 φοιτητών, με λαμπρές ακαδημαϊκές και επαγγελματικές σταδιοδρομίες των αποφοίτων του. Το Πρόγραμμα, χωρίς επιβολή διδάκτρων, στηρίχθηκε στην αφοσίωση και τον ενθουσιασμό των διδασκόντων και των συνεργατών του.

Η τιμητική διάκριση αντανακλά το σημαντικό έργο που παράγεται στα Πανεπιστήμια μας και την συμβολή των μεταπτυχιακών φοιτητών και της μεταπτυχιακής έρευνας στην πρόοδο, καινοτομία και ανάπτυξη της χώρας.

Η απόφαση απονομής του τίτλου ανακοινώθηκε με συγχαρητήρια επιστολή της Κοσμητείας του Πανεπιστημίου Victoria.

Γιάννης Ματσούκας Καθηγητής Χημείας, Professor of Chemistry, University of Patras, Greece, Professor, Department of Physiology & Pharmacology, and Department of Medicine, Faculty of Medicine, University of Calgary, Canada, Professor, Centre for Chronic Disease Prevention and Management, College of Health and Biomedicine, University of Victoria, Australia, Head of Postgraduate Program “Medicinal Chemistry: Drug Discovery and Design”, 1997-2013

 ΠΗΓΗ : Onmed.gr