Ο Στουρνάρας παρέδωσε στο Βούτση την έκθεση για τη νομισματική πολιτική

705243-2421897.jpg

15-06-2016 13:16

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νίκος Βούτσης, συναντήθηκε σήμερα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος του παρέδωσε την Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2015-2016.

Ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε πως η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και αύριο το Eurogroup και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης. Την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ, βεβαίως μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα, όπως φαίνεται, θα εγκρίνει την επιστροφή της εξαίρεσης, άρα την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στην κανονική χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα.

«Αυτό θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη και αποτελεί την αρχή ενός νέου δρόμου που μας επιτρέπει να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία την οικονομία», είπε ο κ. Στουρνάρας.

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει τώρα να προχωρήσει σε αλλαγές, σε ιδιωτικοποιήσεις, σε μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν την ένταση του ανταγωνισμού στους τομείς των αγαθών και των υπηρεσιών, στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μαζί με την ΤτΕ και τις εμπορικές τράπεζες. «Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αλλά είναι επίσης και μια μεγάλη ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επεσήμανε πως στην Έκθεση εξειδικεύεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια ότι πρέπει να μειώσουμε τον τελικό δημοσιονομικό στόχο από 3,5% του Α.Ε.Π. πλεόνασμα σε 2%, παράλληλα με μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία δεν θα επιφέρει ζημιές στους δανειστές αλλά θα είναι μια κατάσταση όπου θα κερδίσει και ο δανειζόμενος, δηλαδή και η Ελλάδα και οι δανειστές. Ελπίζω τα αποτελέσματά της και τα συμπεράσματά της να γίνουν δεκτά από την Κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος της Βουλής,Νίκος Βούτσης, από την πλευρά του εξέφρασε την αμέριστη βοήθεια την οποία μπορεί να παρέχει η Βουλή και με τη συζήτηση της Έκθεσης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών και στο ειδικό Γραφείο που παρακολουθεί τον Προϋπολογισμό.

«Μετά την αξιολόγηση είναι προφανές πως διαμορφώνεται πλέον ένα αισιόδοξο περιβάλλον και έχουν τεθεί για συζήτηση ζητήματα τα οποία πριν από κάποιο χρονικό διάστημα, πριν από ενάμιση χρόνο τουλάχιστον, θεωρούνταν εκτός ατζέντας. Δηλαδή το ζήτημα της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της κρίσης συνολικά στην Ευρώπη, το ζήτημα των τεράστιων πλεονασμάτων τα οποία απαιτούνταν σε κάθε φάση διαπραγμάτευσης με όλες τις κυβερνήσεις και τα οποία δεν θα οδηγούσαν ούτε μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και μετά το 2018 σε μια πραγματική πορεία ανάπτυξης και ανάκαμψης. Σειρά θεμάτων πάρα πολύ σημαντικών, τα οποία τώρα βρίσκονται σε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Ελπίζουμε και με τη βοήθεια της ΤτΕ, σε θέματα που αφορούν πολύ περισσότερο την κοινωνία, που έχει υποφέρει όλα αυτά τα χρόνια, να βρεθούν γρήγορα θετικές λύσεις υπέρ των κοινωνικά αδύναμων. Ήδη εσείς θέσατε κάποια από αυτά. Δηλαδή στο θέμα των κόκκινων δανείων και στο θέμα του κώδικα δεοντολογίας και του ρυθμιστικού πλαισίου θα πρέπει να υπάρχει η καλύτερη δυνατή συνεργασία έτσι ώστε να δίνονται κάποιες σοβαρές λύσεις υπέρ των αδυνάτων που σε τελευταία ανάλυση και τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών θα ενισχύσουν με την επίλυση αυτού του προβλήματος. Βεβαίως και το ζήτημα της ισχύος των capital controls και με ποιο οδικό χάρτη και όσο το δυνατόν πιο σύντομα θα φύγουμε από αυτό το status. Και μια σειρά άλλων ζητημάτων, τα οποία μπορούν πια να οδηγήσουν σε μια πολύ καλύτερη εικόνα για την οικονομία με το πρόσημο -απ’ ό,τι λέει και η Κυβέρνηση- δίκαιης ανάπτυξης να δίνει τον τόνο σε αυτή τη φάση», υπογράμμισε ο κ. Βούτσης.

Στη συνέχεια, ο κ.Στουρνάρας ανάφερε: «Συμφωνώ απόλυτα ότι βάζουμε στο τραπέζι πράγματα τα οποία πριν από ενάμιση χρόνο δεν τα σκεφτόμασταν. Η συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και ΤτΕ είναι πολύ καλύτερη σήμερα, άψογη θα έλεγα. Με το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δούμε ακριβώς αυτό που είπα, ποιοι παράγοντες δημιουργούν ανάπτυξη τώρα και ποια είναι τα εμπόδια στην ανάπτυξη. Κινδύνους έχουμε μπροστά μας, δεν ξέρουμε για παράδειγμα πώς θα εξελιχθεί το προσφυγικό, το οποίο ελπίζω να εξελιχθεί θετικά. Έχουμε το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το απεύχομαι, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε εφ’ όσον γίνει και τις συνέπειές του. Επίσης εσωτερικά έχουμε ίσως αυτή τη στιγμή μια υψηλή φορολογία σε αυτούς που πληρώνουν φόρους, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν πληρώνουν φόρους. Άρα να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αντισταθμίσουμε τις υφεσιακές επιπτώσεις αυτών των κινδύνων, εφόσον βεβαίως υλοποιηθούν. Η ΤτΕ είναι στη διάθεση και της Βουλής και της Κυβέρνησης, για συζήτηση και λήψη των κατάλληλων μέτρων».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...