Σχεδόν έτοιμος ο πρώτος παγκόσμιος τρισδιάστατος χάρτης

705088-tdx_dem-mounthanang_xl.jpg

15-06-2016 2:56

Εδώ και έξι χρόνια δύο δορυφόροι καταμετρούν ταυτόχρονα με τη μέγιστη ακρίβεια την επιφάνεια της γης και έτσι ο πρώτος παγκόσμιος τρισδιάστατος χάρτης είναι κατά 90% έτοιμος. Λείπουν μόνο ο ορεινός όγκος των Ιμαλαϊων, μερικές επιφάνειες της Ανταρκτικής και ορισμένα μικρά νησιά του Ειρηνικού ωκεανού.

Το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο όμως θα έχει καταγραφεί κάθε πλευρά, κάθε παγόβουνο και κάθε φοίνικάς τους. Η NASA ήταν επιφυλακτική για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, αλλά το έφερε τελικά σε πέρας το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR). Ο χάρτης έχει πολλαπλές χρήσεις. Φυσικά και στρατιωτικές.

Οι δορυφόροι TerrarSAR-X και TanDEM-X βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη σε απόσταση 514 χιλιομέτρων, κινούνται ελικοειδώς, όπως το ανθρώπινο DNA, με ταχύτητα 28.000 χιλιομέτρων την ώρα, περιστρέφονται 15 φορές γύρω από τον πλανήτη μας κάθε μέρα και με τη βοήθειά τους καταγράφεται η επιφάνεια του πλανήτη μας με τρισδιάστατο τρόπο. Οι δορυφόροι κατέγραψαν με ακρίβεια 150 εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα σα να βρίσκονταν σε ύψος μόλις 2 μέτρων. Τα “μάτια” τους είδαν να γεννιέται ένα νησί και ανακάλυψαν κρυμμένα δάση που υλοτομούνται.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!!!

 


loading...