Η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα: Πού θα πάνε τα 7,5 δισ. ευρώ της δόσης

704493-100euros.jpg

13-06-2016 7:31

Διαχείριση οφειλών καλείται να κάνει από τα τέλη του μήνα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μοιράζοντας τη δόση σε όσους χρωστάει. Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης, τα 5,8 από τα 7,5 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν… στο εξωτερικό, από όπου θα έρθει, αφού τα μεγαλύτερα ποσά είναι οφειλές προς ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Η Ελλάδα, με τις θυσίες του μνημονίου, κέρδισε το… προνόμιο να μη χρεοκοπήσει για τους επόμενους δέκα μήνες, αφού θα έχει κεφάλαια για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές, στους οποίους και κατευθύνεται το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου υπο-πακέτου των 7,5 δισ. ευρώ, του οποίου η εκταμίευση αναμένεται μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα τις 16 Ιουνίου, οπότε συνεδριάζει πρώτα το Eurogroup και ακολούθως το ΔΣ του ESM τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνη θα έχουν εγκρίνει το πακέτο δόσεων 10,3 δισ. ευρώ, μετά τη σχετική εισήγηση το Euroworking Group και θα αποδεσμεύσει το 1ο υπο-πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ.

Δέσμευση της ελληνικής πλευράς είναι ότι τα 1,8 δισ. ευρώ από το πακέτο των 7,5 δισ. ευρώ θα οδεύσουν στις πληρωμές οφειλών αλλά κι ότι δεν θα δημιουργηθούν νέες (το ποσό που έχει σωρευθεί ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ). Το ίδιο ισχύει και για το επόμενο υπο-πακέτο που έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο (συνδεδεμένο με την τήρηση νέων προαπαιτούμενων).

Και βέβαια, κάθε ποσό που εκταμιεύεται και χρειάζεται έγκριση από Κοινοβούλια, σημαίνει ακόμη μια συμφωνία με λεπτομέρειες, όρους, ρήτρες, «ψιλά γράμματα» και νέα τελικά κείμενα του μνημονίου: το συμπληρωμένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο, την έκθεση συμμόρφωσης και τις συνοδευτικές επιστολές.

Από την εκταμίευση, ποιοι πληρώνονται

Μόλις περάσει και από την έγκριση των κοινοβουλίων της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φιλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας η δόση θα πάρει και μια τυπική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και μετά θα πιστωθεί στο ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Παρότι υπάρχει αβεβαιότητα για την ακριβή ημερομηνία της εκταμίευσης της δόσης, το πιο πιθανό είναι ότι η δόση θα έρθει λίγο πριν ή λίγο μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 του μήνα και θα καλύψει τις ανάγκες από το τέλος Ιουνίου και μετά.

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης θα καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ όπου και θα κατευθυνθούν τα 5,7 δισ. ευρώ από τα 7,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

– Τον Ιούνιο, το δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους 705 εκ. ευρώ. Από αυτά, τα 405 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και 300 εκατ. ευρώ για παλιά δάνεια του ΔΝΤ.

– Τον Ιούλιο, το δημόσιο έχει υποχρεώσεις που φτάνουν τα 3,665 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 2,3 δισ. ευρώ αφορούν την λήξη ομολόγου που παρακρατά η ΕΚΤ, 900 εκατ. ευρώ για τόκους και 457 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

– Τον Αύγουστο, το δημόσιο έχει υποχρεώσεις χρέους ύψους 798 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τόκους, 186 εκατ. ευρώ για λήξεις παλιότερων ομολόγων και 112 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

– Το Σεπτέμβριο, το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει υποχρεώσεις χρέους 683 εκατ. ευρώ από τα οποία 70 εκατ. ευρώ για τόκους, 160 εκατ. ευρώ για λήξεις ομολόγων και 453 εκατ. ευρώ του χρέους προς το ΔΝΤ.

– Τον Οκτώβριο το δημόσιο έχει να αποπληρώσει μόνο 360 εκατ. ευρώ για τόκους.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...