Πράετ (ΕΚΤ): Αποφασισμένοι να αποφύγουμε τον αποπληθωρισμό

698633-peterpraet.jpg

23-05-2016 12:04

Ο κίνδυνος να μειωθούν περαιτέρω οι πληθωριστικές προσδοκίες στην Ευρωζώνη έχει αυξηθεί και τα στοιχεία για τους μισθούς σε ορισμένες χώρες δείχνουν ότι υπάρχει αποσύνδεση της διαμόρφωσής τους από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πέτερ Πράετ, σε συνέντευξη που έδωσε στην πορτογαλική εφημερίδα Publico και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

«Η νομισματική πολιτική μας είναι σε πολύ μεγάλη εγρήγορση για να αποφευχθεί μία αποσύνδεση των πληθωριστικών προσδοκιών προς ένα χαμηλότερο επίπεδο. Πάντα λέγαμε ότι αυτό έχει κρίσιμη σημασία. Και μερικές φορές είναι δύσκολο να κατανοήσει η κοινή γνώμη γιατί δρούμε τόσο δυναμικά, προσπαθώντας να αποφύγουμε την αποσύνδεση των πληθωριστικών προσδοκιών κάτω από το 1% ή κοντά στο μηδέν», τόνισε ο Πράετ.

«Αυτό που λέμε είναι ότι οι κίνδυνοι αποσύνδεσης έχουν αυξηθεί, προφανώς, Και αυτός είναι ο λόγος που ενεργήσαμε δυναμικά. Έχουμε δει σε ορισμένες χώρες κάποιες ενδείξεις αποσύνδεσης (από τον στόχο για τον πληθωρισμό) κατά τη διαμόρφωση των μισθών. Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι πληθωριστικές προσδοκίες έχουν αποσυνδεθεί».

«Νομίζω ότι αυτό που έδειξε η ΕΚΤ με τη δράση της είναι ότι είμαστε απόλυτα αποφασισμένου να αποφύγουμε έναν αποπληθωρισμό», συνέχισε ο Πράετ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πράετ δήλωσε ότι η ΕΚΤ έχει ακόμη στη διάθεσή της μέσα για να δράσει, αλλά σημείωσε ότι πρέπει πρώτα να εφαρμοσθούν κάποια από τα μέτρα που αποφασίσθηκαν τον Μάρτιο, που σημαίνει ότι θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής.

«Όταν ο κόσμος ρωτά: Είστε έτοιμοι για ένα νέο σοκ;», πάντα απαντώ: «Εμπιστευθείτε μας, βρίσκουμε πάντα τα μέσα στο πλαίσιο της εντολής μας. Δείξαμε στο παρελθόν ότι μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί στο πλαίσιο της εντολής μας».

Ο Πράετ σημείωσε ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν και άλλο, αν και η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι τα αρνητικά επιτόκια «από κάποιο σημείο έχουν επίσης παράπλευρα αποτελέσματα, που αρχίζουν να γίνονται πιο σημαντικά, κυρίως στην κερδοφορία των τραπεζών».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr