Όλα στο τραπέζι για τη συνταγματική αναθεώρηση

704051-2015-07-24-2340701.jpg

11-06-2016 7:42

Στους πολιτικούς αρχηγούς σκοπεύει να απευθυνθεί τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός για να συζητήσουν από κοινού το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται να τηλεφωνήσει στους πολιτικούς αρχηγούς και να ζητήσει χωριστά ραντεβού στο Μαξίμου, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις προθέσεις του να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως οιμεγάλες θεσμικές τομές δεν μπορούν να προωθηθούν χωρίς διάλογο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και γι’ αυτόν τον σκοπό θα επιδιώξει –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές– τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με βάση όσα συζητήθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα σαφώς αναλογικότερο σύστημα με ένα bonus 28 εδρών για το πρώτο κόμμα ή τον κυβερνητικό συνασπισμό που θα σχηματιστεί μετά τις κάλπες. Κι αυτό διότι υπάρχει ο φόβος η καθιέρωση της απλής αναλογικής να οδηγήσει την χώρα σε ακυβερνησία. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πλαφόν του 3% δεν θα αλλάξει.

Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως και η Φώφη Γεννηματά από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και ο Σταύρος Θεοδωράκης από το Ποτάμι ενδιαφέρονται για ένα πιο αναλογικό εκλογικό σύστημα και δεν θα είχαν πρόβλημα να συζητήσουν στο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο αλλά και για την συνταγματική αναθεώρηση. Φαίνεται, πάντως, πως πρωθυπουργική πρόθεση είναι να ψηφιστεί ένας συναινετικός εκλογικός νόμος, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές με την έγκριση των 2/3 της Βουλής.

Στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης ο πρωθυπουργός έχει πει στους συνεργάτες του ότι «δεν πρέπει να έχουμε ταμπού», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει τα πάντα. Ακόμη και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, κάτι που πιθανότατα θα αποτελούσε και δέλεαρ για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέλη της Επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση, η οποία και θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την κυβερνητική πρόταση ως τις 20 Ιουλίου.