Χάος στη Σουηδία από τις ακυρώσεις πτήσεων λόγω απεργίας

704052-a.jpg

11-06-2016 7:42

Περίπου 40 πτήσεις τις οποίες θα εκτελούσαν πιλότοι με βάση το αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, ακυρώθηκαν μετά τη διακοπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων 

Περίπου 400 πιλότοι του σκανδιναβικού αερομεταφορέα SAS κήρυξαν απεργία την Παρασκευή (10/06) με κεντρικά αιτήματα να τους δοθούν αυξήσεις μισθών και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους, εξέλιξη που οδήγησε στην ακύρωση δεκάδων πτήσεων προς εγχώριους και ευρωπαϊκούς προορισμούς, αποκλείοντας 4.000 επιβάτες.

«Το συνδικάτο των σουηδών πιλότων κάλεσε το σύνολο των 400 μελών του να απεργήσουν και να μην εκτελούν πτήσεις μικρών αποστάσεων. Οι εσωτερικές και ευρωπαϊκές πτήσεις από τη Σουηδία ακυρώθηκαν», διευκρίνισε η εταιρεία.

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, το συνδικάτο SPF των σουηδών χειριστών απέρριψε την πρόταση των διαμεσολαβητών να τους δοθεί αύξηση μισθών 2,2%. Οι πιλότοι ζητούν αύξηση 3,5%.

Η διεύθυνση της SAS υπολογίζει ότι οι απαιτήσεις των χειριστών, οι οποίες αφορούν επίσης μεταβολές των συμβάσεων εργασίας τους κατά τρόπο ώστε να δίνονται περισσότερες εγγυήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων, θα συνεπαγόταν μια αύξηση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας κατά 10%.

«Θέλουμε οι εργαζόμενοί μας να αισθάνονται ασφαλείς στις θέσεις εργασίας τους, αλλά οι μισθολογικές απαιτήσεις των πιλότων είναι υπερβολικές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταβληθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό δεδομένου του ανταγωνισμού στον τομέα» των αερομεταφορών, ανέφερε την Παρασκευή (10/06) ο Ρίκιαρ Γκούσταφσον, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SAS, λίγο πριν από την κήρυξη της απεργιακής κινητοποίησης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr