Οι ιρακινές δυνάμεις απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα την Φαλούτζα

704007-falou.jpg

10-06-2016 20:39

Μόλις τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης Φαλούτζα βρίσκονται οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού, εδραιώνοντας παράλληλα τις θέσεις τους στα νότια προάστια αυτού του προπυργίου των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο στρατηγός Αμπντελουάχαμπ αλ Σάαντι, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη συνοικία Σουχάντα, στα νότια της πόλης, διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση που ξεκίνησε στις 23 Μαΐου για την ανακατάληψη της Φαλούτζα προχωρά κανονικά.

«Το Νταές (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) ήθελε να δοθεί η μάχη έξω από την πόλη όμως εμείς καταλάβαμε όλη αυτήν τη ζώνη σε οκτώ ημέρες», υπογράμμισε, όρθιος στη στέγη ενός κτιρίου που βλέπει στις νότιες περιοχές της Φαλούτζα. «Οι στρατιώτες μας είναι εδώ», εξήγησε, δείχνοντας στο τάμπλετ του τις θέσεις των ειδικών δυνάμεων, κατά μήκος μιας από τις μεγάλες λεωφόρους της πόλης. «Απέχουν 3,1 χιλιόμετρα από το κυριότερο κυβερνητικό κτίριο του κέντρου. Θα βρισκόμαστε στην καρδιά της πόλης σε λίγες ημέρες», διαβεβαίωσε.

Καπνός και σκόνη υψώνονταν στον ορίζοντα της πόλης την ώρα που οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εξουδετέρωναν με ελεγχόμενες εκρήξεις τις βόμβες που έχουν τοποθετήσει οι τζιχαντιστές. Την ίδια ώρα, μαχητικά αεροσκάφη έπλητταν στόχους του ΙΚ.

Μια φωνή, με αυστραλιανή προφορά, καλούσε στον ασύρματο τον συντονιστή των ειδικών δυνάμεων (CTS). «Έχω δύο τύπους σε ένα κτίριο», ανέφερε, δίνοντας τις συντεταγμένες. «Σε ποιο; Αυτό στα ανατολικά ή τα δυτικά;» ρώτησε ο αξιωματικός της CTS, σε άπταιστα αγγλικά προτού να δώσει το πράσινο φως για την επέμβαση. Λίγα λεπτά αργότερα, ένα αεροσκάφος έπληξε τον στόχο, σηκώνοντας ένα τεράστιο μανιτάρι γκρίζας σκόνης. «Ο στόχος επλήγη» ανέφερε η φωνή στον ασύρματο, επιβεβαιώνοντας τον επιτυχή βομβαρδισμό.

Οι ιρακινές δυνάμεις υποστηρίζονται από αέρος από τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ. Ο συνασπισμός αυτός σχηματίστηκε αφού το ΙΚ κατέλαβε, πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...