Αυστρία: «Ανέφικτη η κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους έως την 1η Ιουλίου»

703968-wo.jpg

10-06-2016 17:43

Η Άγκυρα οφείλει κυρίως να αναθεωρήσει την ισχύουσα νομοθεσία για την τρομοκρατία, κάτι που προς το παρόν αρνείται να κάνει

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σομπότκα, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο, δήλωσε ότι το καθεστώς απαλλαγής των Τούρκων υπηκόων από την υποχρεωτική έκδοση θεωρήσεων εισόδου στον χώρο Σένγκεν δεν είναι «εφικτό» να τεθεί σε ισχύ έως την 1η Ιουλίου.

«Δεν πιστεύω ότι η 1η Ιουλίου είναι εφικτή», επισήμανε ο Σομπότκα, διατυπώνοντας μια άποψη που συμμερίζονται πολλοί στις Βρυξέλλες, ότι δηλαδή δεν θα επιτευχθεί η ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών έως το τέλος Ιουνίου, όπως αναφέρεται στην συμφωνία που συνάφθηκε για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας.

Ο ίδιος εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο ο όρος αυτός αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η Άγκυρα να συνεχίσει να συγκρατεί τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ, διατύπωσε την ελπίδα, στις 10 Μαΐου, ότι οι διαδικασίες αυτές θα ολοκληρωθούν «το αργότερο τον Οκτώβριο».

Στις αρχές Μαΐου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάχθηκε υπέρ της απαλλαγής της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους, η οποία αφορά τις σύντομες διαμονές διάρκειας 90 ημερών το ανώτερο, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει επιπλέον 5 κριτήρια (εκ των 72 που έχουν οριστεί) «έως τα τέλη Ιουνίου».

Η Άγκυρα οφείλει κυρίως να αναθεωρήσει την ισχύουσα νομοθεσία για την τρομοκρατία, κάτι που προς το παρόν αρνείται να κάνει. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να θεσπιστεί το μέτρο υπό πίεση», σημείωσε ο Αυστριακός υπουργός «που προέτρεψε υπέρ μιας λύσης που δεν θα έχει κανένα νομικό κενό».

Επιπλέον εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αύξησης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου των Κούρδων της Τουρκίας σε χώρες της ΕΕ.

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου θα καταγράφεται η πρόοδος της Τουρκίας στο θέμα της εκπλήρωσης των κριτηρίων αναμένεται να εκδοθεί κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας, είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εάν η Τουρκία τα έχει εκπληρώσει όλα, τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει κατόπιν να δώσουν το πράσινο φως.

«Είναι αδύνατο όλα αυτά τα βήματα να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του καλοκαιριού» τόνισε μια πηγή από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έκρινε πιο ρεαλιστική την εκδοχή του Οκτωβρίου.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...