Ντράγκι: Μήνυμα στην Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις

703715-dragki.jpg

09-06-2016 22:36

Να μην καθυστερήσουν τις μεταρρυθμίσεις, είπε προς την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο κ. Ντράγκι κλιμάκωσε τις εκκλήσεις του στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και η ατελής νομισματική ένωση μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη οικονομική ζημιά.

Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης της ΕΚΤ καταπολεμούν μία σειρά από παράγοντες που εμποδίζουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, η οποία θα πέσει σύντομα στην παγίδα της γήρανσης του πληθυσμού. Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, τα υψηλά επίπεδα «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και οι φόβοι για τη θεσμική σταθερότητα της Ευρωζώνης έχουν περιορίσει τα επεκτατικά αποτελέσματα των αρνητικών επιτοκίων και του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η γήρανση του πληθυσμού της Ευρωζώνης σύντομα θα «αρχίσει να δαγκώνει», περιορίζοντας τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της. Κατά την άποψή του, ο καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής, «θα σήμαινε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, πριν αυτός ο ίδιος ρυθμός κλονισθεί».

Προειδοποίησε, επίσης, για τις επιβλαβείς συνέπειες της μακροπρόθεσμης ανεργίας στην Ευρώπη, ενώ κάλεσε τα κράτη – μέλη και τις Βρυξέλλες να προωθήσουν την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης. «Γνωρίζουμε ότι το σημερινό σύστημα είναι ατελές. Υπάρχει μεγάλος βαθμός συμφωνίας για το ποιες είναι οι ατέλειές του και έχουν γίνει πολλές προτάσεις για το πώς θα ξεπεραστούν αυτές. Η πρόοδος στον τομέα αυτό είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα, αλλά είναι σημαντική και βραχυπρόθεσμα, λόγω της επίδρασης στις επενδύσεις», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πολλοί κατανοητοί πολιτικοί λόγοι, αλλά λίγοι οικονομικοί, για την καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το κόστος της καθυστέρησης είναι απλά πολύ υψηλό».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...