Βρετανία: Το Brexit μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία


09-06-2016 17:53

Ο Τόνι Μπλερ, ο Τζον Μέιτζορ και ο Μπιλ Κλίντον προειδοποιούν ότι το Brexit μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία

Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Τόνι Μπλερ και ο Τζον Μέιτζορ, προειδοποίησαν ότι ένα ενδεχόμενο Brexit θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, υπονομεύοντας την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και ενισχύοντας το κίνημα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

«Απορρίψτε τη συμμετοχή στην Ευρώπη μην ξαφνιαστείτε αν στο τέλος, ως συνέπεια, πετάξουμε κατά λάθος και την ένωσή μας επίσης» είπε ο Μέιτζορ, που ήταν πρωθυπουργός με το Συντηρητικό κόμμα μεταξύ 1990-97, σε ομιλία του σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Όλστερ του Λοντοντέρι. «Η πιο επιτυχημένη ένωση στην παγκόσμια ιστορία μπορεί να διαλυθεί για πάντα», υπογράμμισε.

Ο Μέιτζορ σημείωσε ότι αν οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ του Brexit, θα ενταθούν οι πιέσεις για τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Η πίεση αυτή «θα μπορούσε να αποδειχθεί ανεξέλεγκτη και πολιτικά ακαταμάχητη», τόνισε.

Το 2014, οι Σκωτσέζοι, με ποσοστό 55%, επέλεξαν να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως έκτοτε το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) έχει ισχυροποιηθεί και στις περσινές εκλογές κέρδισε τις 56 από τις 59 έδρες των εκπροσώπων της Σκωτίας στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Αν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν εκτός της ΕΕ, θα φανταζόμουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Ο Τόνι Μπλερ από την πλευρά του, σημείωσε ότι το δημοψήφισμα μπορεί να υπονομεύσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998 με την οποία μπήκε ένα τέλος στο αιματοκύλισμα μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών στη Βόρεια Ιρλανδία. «Αν φεύγαμε από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου, θα θέταμε σε κίνδυνο το μέλλον της Βόρειας Ιρλανδίας, θα θέταμε σε κίνδυνο την ένωσή μας, θα μπαίναμε σε μια ριψοκίνδυνη πορεία», είπε.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, σε άρθρο του στο περιοδικό New Statesman επισήμανε ότι το γεγονός ότι η Βρετανία ήταν μέλος της ΕΕ αποδείχτηκε ευεργετικό για τη διαδικασία αυτή. «Ανησυχώ ότι η μελλοντική ευημερία και ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να κινδυνεύει από μια αποχώρηση της Βρετανίας», σημείωσε στο άρθρο του.

Το κοινοβούλιο ψηφίζει για να επικυρώσει την παράταση των εγγραφών ψηφοφόρων

Παρά τις διαμαρτυρίες του στρατοπέδου του Brexit, οι βρετανοί βουλευτές αναμένεται να επικυρώσουν σήμερα την παράταση της προθεσμίας εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για την ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου μετά το τεχνικό πρόβλημα που δημιούργησε η υπερφόρτωση του συστήματος το βράδυ της Τρίτης εμποδίζοντας την εγγραφή δεκάδων χιλιάδων ψηφοφόρων.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής που ζήτησε επισήμως παράταση της προθεσμίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter τους ψηφοφόρους να συνεχίσουν να εγγράφονται στον ιστότοπο της κυβέρνησης, θέτοντας νέα προθεσμία μέχρι απόψε τα μεσάνυκτα.

Οι βρετανοί βουλευτές καλούνται να επισημοποιήσουν δια της ψήφου τους αυτήν την άτυπη παράταση.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θεωρείται βέβαιο από τη στιγμή που η πλειοψηφία των βουλευτών του Συντηρητικού, του Εργατικού Κόμματος, του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας και των Φιλελευθέρων έχει ταχθεί υπέρ της παράτασης της προθεσμίας των εγγραφών.

Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Περί τις 250.000 άτομα προσπάθησαν να εγγραφούν τις δύο τελευταίες ώρες πριν από τα μεσάνυκτα της Τρίτης (07/06), γεγονός που προκάλεσε το «κρασάρισμα» του συστήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το 60% των εγγεγραμμένων της τελευταίας στιγμής είναι νέοι, μία κατηγορία ψηφοφόρων που ενισχύει τις τάξεις του στρατοπέδου του Bremain.

Πολύ φυσιολογικά, κατά συνέπεια, η παράταση της προθεσμίας εξόργισε τους υποστηρικτές της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Είναι μία απελπισμένη κίνηση από το σύστημα να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποστηρικτές της παραμονής. Επιδιώκουν τη χειραγώγηση αυτού του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο εκατομμυριούχος Αρον Μπανκς, εκ των επικεφαλής του «Leave.EU», που τελεί υπό την αιγίδα του ευρωφοβικού Ukip του Νάιτζελ Φάρατζ, αναφέροντας την πιθανότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Η αναθεώρηση των κανόνων της διαδικασίας «είναι παράλογη και δίνει μία καταστροφική εικόνα της χώρας», δήλωσε ο βουλευτής των Τόρις Μπέρναρντ Τζένκιν, του στρατοπέδου του Brexit, ενώ ο Μάθιου Ελιοτ, στέλεχος της εκστρατείας για την έξοδο, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τους συμμάχους της ότι θέλουν να νοθεύσουν το δημοψήφισμα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr