Τι να προσέξετε εάν έχετε ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο – Όλες οι λεπτομέρειες

703159-euro_pliromi.jpg

08-06-2016 6:31

Προσοχή στους λογαριασμούς σας, η εφορία παραμονεύει! Ναι, μπορεί η εφορία να σας κατάσχει ποσά από τους λογαριασμούς σας για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και η μόνη εξαίρεση είναι ένας λογαριασμός που μπορείτε να τον δηλώσετε ως ακατάσχετο για να προστατεύσετε ποσά ως 1.250 ευρώ.

Η δήλωση ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού γίνεται στο Taxisnet, δηλαδή πρέπει να μεταβείτε στην ειδική εφαρμογή του Taxisnet (κάντε κλικ εδώ) και να χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς του λογαριασμού σας στο Taxisnet.

Σε ένα λογαριασμό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος δεν μπορεί να ζητηθεί κατάσχεση για ένα όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ύψους 1.000 ευρώ. Αν ο μισθός ή η σύνταξη ή όποιο άλλο ποσό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ το μήνα, το υπόλοιπο μπορεί να κατασχεθεί.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που το ποσό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ενεργοποιηθεί σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου όλα τα κατασχετήρια που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προς τις τράπεζες.

Γι’ αυτό και όσα χρηματικά ποσά κατατίθενται από την 01-11-2015 σε τραπεζικούς λογαριασμούς – που δεν έχουν δηλωθεί ως ακατάσχετοι – οφειλετών του Δημοσίου δεσμεύονται πλέον αυτόματα από τις τράπεζες και κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση αρχικής οφειλής προς το Δημόσιο οποιουδήποτε ύψους άνω των 500 ευρώ, η οποία έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει τυπικά το δικαίωμα να διατάξει ακόμη και την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας του οφειλέτη, αφού για το ακίνητο αυτό δεν προβλέπεται καμία προστασία από το νόμο. Συνήθως, όμως, το μέτρο δεν λαμβάνεται για μικρές οφειλές αλλά και οφειλές πολύ μεγαλύτερες των 500 ευρώ. Επίσης επιτρέπονται οι κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη κι αν οι οφειλές είναι κάτω των 50 ευρώ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...