Βρέφος με μικροκεφαλία γεννήθηκε στις ΗΠΑ


02-06-2016 8:28

Μια γυναίκα από την Ονδούρα που βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ως επισκέπτρια γέννησε την Τρίτη στο Νιού Τζέρσι ένα κοριτσάκι με μια γενετική ανωμαλία που αποδίδεται στον ιό Ζίκα, ανέφεραν εχθές τοπικά Μέσα.

Το βρέφος έχει έντονη μικροκεφαλία, ένα σύνδρομο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης, και γεννήθηκε με καισαρική τομή στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Χάκενσακ στην ομώνυμη πόλη, ανέφερε ο ιστότοπος NorthJersey.com.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες έχουν συμπεράνει ότι η μόλυνση εγκύων γυναικών από τον ιό Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται από τα τσιμπήματα κουνουπιών, μπορεί να προκαλέσει μικροκεφαλία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που συνδέουν τον ιό με το σύνδρομο Guillain-Barre, ένα σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο που συνδέεται με προσωρινή παράλυση σε ενήλικες.

bigstock Zika Virus 116307683

Η σχέση μεταξύ του ιού και της μικροκεφαλίας ανακαλύφθηκε πέρσι το φθινόπωρο στη Βραζιλία, η οποία έχει μέχρι τώρα επιβεβαιώσει 1.300 περιπτώσεις μικροκεφαλίας που συνδέει άμεσα με μολύνσεις από τον ιό.

Το βρέφος στο Νιού Τζέρσι πάσχει επίσης από προβλήματα στα έντερα και στην όραση, δήλωσε ο επικεφαλής του γυναικολογικού τμήματος του νοσοκομείου Μάνι Αλβάρεζ στο NewJersey.com.

«Μπορείς να δεις τον πόνο στην καρδιά της», είπε ο Αλβάρεζ για τη μητέρα του βρέφους, σύμφωνα με τον ιστότοπο.

Οι ιθύνοντες του νοσοκομείου δεν έκαναν δηλώσεις.

Η 31χρονη μητέρα, τα στοιχεία της οποίας δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, είχε έρθει από την Ονδούρα, όπου την τσίμπησε κουνούπι με τον ιό, και έμενε με συγγενείς της περίπου ένα μήνα πριν γεννήσει.

Τον Ιανουάριο, το κρατικό κέντρο πρόληψης και ελέγχου ασθενειών των ΗΠΑ είπε ότι μια γυναίκα που είχε ζήσει στη Βραζιλία γέννησε ένα μωρό με μικροκεφαλία στην πολιτεία της Χαβάης.

Ο ιός έχει μεταδοθεί σε πολλές χώρες τις Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με το βάρος των περιπτώσεων να καταγράφονται στην Βραζιλία. Στην Κεντρική Αμερική, οι Ονδούρα είναι η χώρα με τις περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης (19.000) και με τουλάχιστον 238 από αυτές να αφορούν σε εγκύους. Η χώρα έχει επίσης τουλάχιστον 78 περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barre.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον ιό Ζίκα, ο οποίος προκαλεί συμπτώματα όπως ο χαμηλός πυρετός, εξανθήματα και κοκκινισμένα μάτια. Περίπου 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, καθιστώντας δύσκολο για έγκυες να ξέρουν αν έχουν μολυνθεί ή όχι.ΠΗΓΗ : Onmed.gr