Συχνότητα εκσπερμάτισης & κίνδυνος καρκίνου του προστάτη

343313-7552122c02fc3f5002bf99d6ee4882d7_l.jpg

13-05-2016 11:53

Η υγεία του προστάτη καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από τις σεξουαλικές συνήθειες του άντρα, διαπίστωσαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς η συχνότητα εκσπερμάτισης σε μηνιαία βάση επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη σε διάστημα 18 ετών.

bigstock Prostate Male anatomy of hum 66099403

Τα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι άντρες ηλικίας 20-29 ετών που εκσπερμάτιζαν 21 ή και περισσότερες φορές κάθε μήνα είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν αργότερα με καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους εκσπερμάτιζαν 4 έως 7 φορές το μήνα.

Μάλιστα, τα οφέλη της συχνής εκσπερμάτισης φάνηκε να επεκτείνονται και στους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας: όσοι άντρες 40-49 ετών εκσπερμάτιζαν τουλάχιστον 21 φορές το μήνα υπολογίστηκε ότι είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο στον προστάτη.

bigstock people family bedtime and ha 129121589

Ο συχνός «καθαρισμός» του προστάτη μέσω της εκσπερμάτισης μειώνει ενδεχομένως τις πιθανότητες να εκδηλωθούν στον αδένα λοιμώξεις που προωθούν την ανάπτυξη του καρκίνου, δηλώνει η Τζένιφερ Ράιντερ, μία εκ των συντακτών της μελέτης, σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση European Urology.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σχέση εκσπερμάτισης και καρκίνου του προστάτη είναι δοσο-εξαρτώμενη, δηλαδή ο κίνδυνος μειώνεται σταθερά όσο αυξάνεται η συχνότητα εκσπερμάτισης σε μηνιαία βάση.

Να σημειωθεί ότι το «μέσο» επίτευξης της εκσπερμάτισης δεν επηρεάζει τα οφέλη για τον προστάτη, δηλαδή οι άντρες μπορούν να προστατεύσουν τον προστάτη τους είτε με το σεξ με τη σύντροφό τους είτε με την αυτοϊκανοποίηση.

Δείτε κι αυτό:

Καρκίνος του προστάτη: Ο ρόλος του αριθμού των ερωτικών συντρόφων

Με ποιους τρόπους θα προστατέψετε τον προστάτη σας

Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή που επηρεάζει την ταχύτητα εξέλιξης της νόσουΠΗΓΗ : Onmed.gr