Υεμένη: Οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν στην αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων παιδιών

702844-671410x627.jpg

07-06-2016 6:52

Οι αντιμαχόμενες πλευρές που πολεμούν επί έναν χρόνο στην Υεμένη συμφώνησαν να απελευθερώσουν όλα τα παιδιά-κρατούμενους, ανέφερε στο λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, που συντονίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται στο Κουβέιτ.

«Υπήρξε συμφωνία για την άνευ όρων απελευθέρωση των παιδιών και καθορίστηκαν οι μηχανισμοί απελευθέρωσης των κρατουμένων τις επόμενες μέρες», σημείωσε ο Ουλντ Σέιχ Άχμεντ στην ανάρτηση του.

Δεν έγινε κάποιο σχόλιο από τις αντιπροσωπείες των πλευρών που συμμετέχουν στις συνομιλίες.

Είναι ξεκάθαρος ο αριθμός των παιδιών-κρατουμένων, αλλά πολιτικές πηγές της Υεμένης τονίζουν πως οι σιίτες αντάρτες Χούτι και η κυβέρνηση έδωσαν στα τέλη Μαΐου έναν κατάλογο με περίπου 7.000 ονόματα κρατουμένων που ανέφεραν ότι κρατούνται από την αντίπαλη πλευρά.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανακοίνωσε αυτό το μήνα πως και οι δύο πλευρές παρατάσσουν παιδιά-στρατιώτες και το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF) ανέφερε πως 900 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 1.300 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων τον Μάρτιο του 2015.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mosnad ανέφερε την πρώτη ανταλλαγή κρατουμένων από την έναρξη των συγκρούσεων καθώς οι Χούτι απελευθέρωσαν 16 μαχητές των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 19 ανταρτών Χούτι.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν στις ειρηνευτικές συνομιλίες την ανταλλαγή των κρατουμένων πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού.

Από την επέμβαση της συμμαχίας κυρίως αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο του 2015, με στόχο την αποκατάσταση της εξουσίας της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και την ανάσχεση της προέλασης των σιιτών ανταρτών Χούτι, που το Ριάντ θεωρεί πως δρουν με την υποστήριξη του Ιράν, στην νέα φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους 6.300 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 30.000, ενώ 2,5 εκατομμύρια Υεμενίτες έχουν εκτοπιστεί και το 80% του πληθυσμού έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Παράλληλα η Σαουδική Αραβία ζήτησε σήμερα από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν να αφαιρέσει την σαουδαραβική συμμαχία από την μαύρη λίστα στην οποία την προσέθεσαν τα ΗΕ την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα τη δημοσίευση έκθεσης τους που επέρριπτε στην συμμαχία την ευθύνη για τους θανάτους και τους ακρωτηριασμούς παιδιών.

Το Ριάντ χαρακτήρισε τα στοιχεία της έκθεσης «υπερβολικά», τονίζοντας που βασιζόταν κυρίως σε πληροφορίες που χορήγησαν οι αντίπαλες σε αυτήν δυνάμεις.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν την Πέμπτη κατηγόρησε την σαουδαραβική συμμαχία ότι ευθύνεται για το 60% των θανάτων παιδιών κατά τη διάρκεια του πολέμου, προσθέτοντας την χώρα σε μια ετήσια μαύρη λίστα κρατών και ενόπλων οργανώσεων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Στην μαύρη λίστα επίσης κατατάσσονται οι Χούτι και οι δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...