Αξιολόγηση και εκταμίευση κρίνονται στo ΕWG

702524-eurogroup-630_2.jpg

06-06-2016 6:47

Σε λευκό καπνό ελπίζει η κυβέρνηση σήμερα στο EuroWorking Group για το ελληνικό πρόγραμμα και την εκταμίευση της δόσης, άλλωστε για το αποτέλεσμα αυτό, την εκταμίευση της δόσης και την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ, έχει παραδώσει γη και ύδωρ.

Το μεσημέρι σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης το EWG θα προχωρήσει στην αποτίμηση της προόδου των ελληνικών παραχωρήσεων για την πρώτη αξιολόγηση ύστερα και από την ψήφιση των πρόσφατων τροπολογιών.

Τι σημαίνει αυτό; Κλείνει η συμφωνία, αίρεται το waiver, τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η χρηματοδότηση ομαλοποιείται, ανοίγει η συζήτηση για το χρέος και παράλληλα η δεύτερη αξιολόγηση το Φθινόπωρο.

Ακολούθως, αφού δοθεί το «οκ» θα πρέπει να συνταχθούν δύο εκθέσεις και θα δοθεί το σήμα για την έναρξη των διαδικασιών επικύρωσης της εκταμίευσης των 7,5 δισ. ευρώ, από την Ευρωζώνη.

Θα ακολουθήσει δεύτερη συνεδρίαση του EWG την Πέμπτη, ώστε ναείναι όλα έτοιμα για το Eurogroup της 16ης Ιουνίου. Η Αθήνα θέλει μέχρι τότε να έχει πάρει χρήματα ώστε στο τραπέζι του Eurogroup να έχει αντικείμενο μόνο το χρέος και να έχει φύγει από το τραπέζι η εκταμίευση.

Στο αρνητικό σενάριο που το EuroWorking Group δεν δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση σήμερα η έγκρισή της ναι μενμετατίθεται για το Eurogroup της 16ης Ιουνίου,αλλάθα συνοδεύεται και από απαιτήσεις,  όπως έχουμε συνηθίσει.

Και σε αυτή την εξέλιξη δεν σημαίνει ότι τελειώνουμε εδώ. Είναι η στιγμή που ανοίγει ο επόμενος φάκελος με τις εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης, ώστε να εκταμιευτούν τον Σεπτέμβριο περίπου 2,8 δισ. ευρώ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...