«Όχι» Αυστριακού ΥΠΕΞ σε δυνατότητα αίτησης ασύλου για παράτυπους μετανάστες

702414-se.jpg

05-06-2016 15:27

Ο Κουρτς που είναι μέλος του συντηρητικού κόμματος OVP αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αυστραλίας, τονίζοντας ότι είναι πιθανό να διασώσεις μετανάστες στη θάλασσα, χωρίς να σημαίνει αυτό, ότι αυτομάτως θα τους επιτρέψεις την είσοδο στη χώρα σου.

Οι μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη από την θάλασσα δεν πρέπει να έχουν την ευκαιρία να αιτηθούν άσυλο, ενώ θα πρέπει να στέλνονται πίσω δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας σε συνέντευξή του.

Η κεντρώα κυβέρνηση της Αυστρίας έχει υποσχεθεί την ανάληψη σκληρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, μετά τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες κι έφεραν σε απόσταση αναπνοής από την εκλογή του, τον υποψήφιο της ακροδεξιάς. Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ήταν το κυρίαρχο θέμα στις εκλογές.

«Όποιος μπαίνει σε μια βάρκα και προσπαθεί να εισέλθει στην Ευρώπη παράνομα, καταστρέφει τις πιθανότητες να έχει άσυλο στην Ευρώπη και πρέπει να σταλεί πίσω», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς στην ελβετική εφημερίδα «NZZ am Sonntag».

Σκληρότερη γραμμή στην ευρωπαική προσφυγική πολιτική

«Η Τουρκία μπορεί κάθε στιγμή να καταγγείλει τη συνεργασία και εάν επαφιόμαστε στην Τουρκία, περνάμε σε μία επικίνδυνη εξάρτηση», υποστηρίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «το Σχέδιο Α πρέπει να είναι μία ισχυρή Ευρώπη, η οποία είναι σε θέση να προστατεύει μόνη τα σύνορά της και να αποφασίζει, ποιός μπορεί να έρχεται στην Ευρώπη και ποιός όχι, και αυτή η απόφαση δεν επιτρέπεται να μεταφερθεί ούτε στην Τουρκία ούτε στους διακινητές».

Απορρίπτοντας την θέση ότι δεν είναι εύκολη η προστασία των θαλασσίων συνόρων, διατείνεται πως ακριβώς τα θαλάσσια σύνορα χρησιμοποιήθηκαν συχνά για να ελεγχθεί η μετανάστευση και δεν είναι τυχαίο, ότι οι μετανάστες στις ΗΠΑ έφθαναν πρώτα στο Ellis Island μπροστά από τη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό, συμπληρώνει, οι αμερικανικές αρχές αποφάσιζαν ποιός επιτρεπόταν να περάσει στην ηπειρωτική χώρα και ένα τέτοιο μοντέλο, με νησί, μπορεί να είναι επίσης ο δρόμος για την Ευρώπη, καθώς η δική του πρόθεση είναι να διακοπεί η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιο θα είναι το ευρωπαικό Ellis Island, «η Λέσβος, η Λαμπεντούσα», ο Σεμπάστιαν Κουρτς σημειώνει πως όποιος πρέπει να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος και δεν έχει καμία πιθανότητα να του χορηγηθεί άσυλο, θα είναι μάλλον περισσότερο πρόθυμος να επιστρέψει οικειοθελώς πίσω, από εκείνον ο οποίος έχει ήδη εγκατασταθεί σε μια κατοικία στη Βιέννη ή στο Βερολίνο.

«Πρέπει να δούμε, ποιά κράτη έχουν ανταπεξέλθει με τέτοιες προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει ως πρότυπο, ένα μέρος του αυστραλιανού μοντέλου», προσθέτει, αναφέροντας στη συνέχεια πως στην Αυστραλία έφθασαν μεταξύ 2012 και 2013 συνολικά 40.000 πρόσφυγες με πλοία και περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι πνίγηκαν.

Σημειώνει ότι η Αυστραλία κατόρθωσε να μην φθάνουν πλέον παράνομοι μετανάστες και να μην πνίγεται κανένας και αυτό γιατί το αυστραλιανό ναυτικό ξεκίνησε επιχείρηση προστασίας συνόρων, εμποδίζοντας πλοία προσφύγων πριν από τις ακτές και επιστρέφοντας τους ανθρώπους στις χώρες προέλευσής τους ή σε κέντρα όπως το Νάουρου και τη νέα Γουινέα. Ο ίδιος παραδέχεται πως το αυστραλιανό μοντέλο,το οποίο χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά αμφιλεγόμενο», δεν μπορεί φυσικά να αντιγραφεί πλήρως, ωστόσο, όπως λέει, οι βασικές αρχές του μπορούν να εφαρμοστούν και στην Ευρώπη, όπου το σύστημα οδηγεί στο να πνίγονται χιλιάδες άνθρωποι στη Μεσόγειο, επειδή, έχοντας ελπίδες, κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι.

Σχολιάζοντας τη θέση πως έχει αποτύχει η κατανομή προσφύγων στην ΕΕ μέσω ποσοστώσεων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αναφέρει στη συνέντευξή του στην «Ντι Πρέσε”», πως εάν η ΕΕ κατορθώσει να διασφαλίσει τα σύνορά της και να φέρνει απευθείας στην Ευρώπη πρόσφυγες μέσα από προγράμματα μετεγκατάστασης, τότε ο ίδιος θεωρεί ότι η προθυμία αποδοχής προσφύγων θα υπάρχει σε όλες τις χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην Ανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, εκτιμά πως η επιβολή κυρώσεων στις χώρες που δεν εφαρμόζουν την ποσόστωση, θα αποτελούσε το σίγουρο δρόμο για μία διάσπαση και μία καταστροφή της Ευρωπαικής Ένωσης.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr