Και ξαφνικά… κωλοτούμπα από τον Τούρκο πρωθυπουργό στο «διπλωματικό πόλεμο» με τη Γερμανία

701999-binali.jpg

03-06-2016 16:57

Στροφή 180 μοιρών έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στη διπλωματική κρίση που ξέσπασε μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, μετά την αναγνώριση από την Μπούντεσταγκ της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η Τουρκία και η Γερμανία είναι «δύο σημαντικοί σύμμαχοι» και οι σχέσεις τους «δεν θα επιδεινωθούν ριζικά», διαβεβαίωσε χαρακτηριστικά λίγες ώρες αφότου αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας εξέφρασαν την οργή τους γι΄ αυτήν την εξέλιξη.

«Η Γερμανία και η Τουρκία είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι, Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι οι σχέσεις θα επιδεινωθούν ριζικά διαμιάς εξαιτίας της απόφασης αυτής ή παρόμοιων αποφάσεων», συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα προτού αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουμε, δεν θα πούμε τίποτε», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αντέδρασε χθες οργισμένα μετά την έγκριση από το γερμανικό Κοινοβούλιο ενός ψηφίσματος με το οποίο αναγνωρίζεται η αρμενική γενοκτονία, ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο και απειλώντας με αντίποινα καταμεσής της μεταναστευτικής κρίσης.

«Το ψήφισμα αυτό θα επηρεάσει σοβαρά της τουρκο-γερμανικές σχέσεις», προειδοποίησε μετά την ψηφοφορία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επισκεπτόταν την Κένυα, καθιστώντας σαφές ότι θα γίνουν «διαβήματα» μετά την επιστροφή του στην Τουρκία.

Επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία θεωρεί ότι το ψήφισμα αυτό είναι «άκυρο και κενό περιεχομένου», ο Γιλντιρίμ εκτίμησε πως «η απόφαση έπληξε σημαντικά τις σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία», ενώ πρόσθεσε ότι θα δοθούν οι «κατάλληλες απαντήσεις».

«Όποιες κι αν είναι οι καταστάσεις, θα συνεχίσουμε τις σχέσεις με τους φίλους μας, με τους συμμάχους μας», υπογράμμισε ωστόσο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και στο Βερολίνο είναι κρίσιμης σημασίας για την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους μετανάστες, η οποία διέρχεται μια περιοχή αναταράξεων.

Η Γερμανία, διά του υπουργού της των Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ προσπάθησε χθες να μετριάσει την οργή του σημαντικού εταίρου της λέγοντας πως ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν «υπερβολικές αντιδράσεις» από την Άγκυρα.

Το ψήφισμα της Μπούντεσταγκ αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στη Γερμανία, αλλά δεν δεσμεύει την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ.

Οι Αρμένιοι εκτιμούν πως 1,5 εκατομμύρια ομοεθνείς τους σκοτώθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας διαρκούντος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί και περισσότερες από είκοσι χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, αναγνώρισαν τις σφαγές αυτές ως γενοκτονία.

Η Τουρκία δηλώνει από την πλευρά της πως επρόκειτο για εμφύλιο πόλεμο, στον οποίο προστίθετο και η πείνα, στη διάρκεια του οποίου 300.000 έως 500.000 Αρμένιοι και άλλοι τόσοι Τούρκοι σκοτώθηκαν.

 ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr