Νιγηρία: Δέκα νεκροί σε διαδηλώσεις για την επέτειο του εμφυλίου της Μπιάφρας

701161-mi.jpg

31-05-2016 22:54

Η απόσχιση της Μπιάφρας, επτά χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Νιγηρίας, κατέληξε σε μια άγρια σύγκρουση που κράτησε τρία χρόνια (1967-70) και στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή και την Δευτέρα (30/05) σε διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στην Μπιάφρα με την ευκαιρία της επετείου του εμφυλίου πολέμου του 1967, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πολιτείας Ανάμπρα, στη νοτιοανατολική Νιγηρία, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «εντοπίστηκαν πέντε πτώματα» στην πρωτεύουσα Ονίτσα. Στη γειτονική Πολιτεία του Δέλτα σκοτώθηκαν άλλοι πέντε άνθρωποι.

Στην Πολιτεία του Δέλτα η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, υποστηρίζοντας ότι μέλη του κινήματος Αυτόχθονες της Μπιάφρας (IPOB) πυροβόλησαν τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή με αφορμή τις διαδηλώσεις.

«Αναπτυχθήκαμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η διαδήλωση θα διεξαγόταν ειρηνικά, αλλά μας αιφνιδίασε η βία των διαδηλωτών», υποστήριξε ο Τσαρλς Μούκα, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του IPOB Ανάγιο Τσούκουο-Οκπάρα διέψευσε την πληροφορία αυτή, ανεβάζοντας μάλιστα τον αριθμό των νεκρών διαδηλωτών στους 35.

Βίαια επεισόδια αμαύρωσαν επίσης τις διαδηλώσεις που έγιναν στις πρωτεύουσες των Πολιτειών Ίμο, Εμπόνι, Άμπια και Ρίβερ.

Ο ηγέτης του IPOB, ο αυτονομιστής Ενάμντι Κάνου, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2015 και παραμένει έκτοτε στη φυλακή, εν αναμονή της δίκης του με την κατηγορία της «προδοσίας». Η σύλληψή του και η άρνηση της κυβέρνησης να τον αποφυλακίσει παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί υπέρ του, προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων σε όλη τη νοτιοανατολική Νιγηρία.

Η απόσχιση της Μπιάφρας, επτά χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Νιγηρίας, κατέληξε σε μια άγρια σύγκρουση που κράτησε τρία χρόνια (1967-70) και στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς πέθαναν από την πείνα και από διάφορες ασθένειες.

Το IPOB δεν έπαψε ποτέ να ζητά την απόσχιση της περιοχής αυτής, οι κάτοικοι της οποίας ανήκουν, στη μεγάλη πλειονότητά τους, στη φυλή των Ίγκμπο, τη μία από τις τρεις μεγάλες εθνότητες της Νιγηρίας που αισθάνεται «ξεχασμένη» από την κεντρική κυβέρνηση, κυρίως σε ό,τι αφορά τις υποδομές, την υγεία και την εκπαίδευση.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr