Συμμαχία Κάμερον – Καν κατά του Brexit

700794-cc.jpg

30-05-2016 18:30

Οι δύο άνδρες ανέβηκαν μαζί στο βήμα σε μια εκδήλωση στο νοτιοδυτικό Λονδίνο για να εγκαινιάσουν το λεωφορείο της εκστρατείας «Βρετανία ισχυρότερη στην Ευρώπη» και να απευθύνουν έκκληση στους Βρετανούς να αποφασίσουν κατά της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον σύναψε μια συμφωνία τη Δευτέρα (30/05) με τον δήμαρχο του Λονδίνου από το Εργατικό Κόμμα, τον Σαντίκ Καν, με στόχο να υπερασπιστούν από κοινού την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν από μόλις λίγες ημέρες θα φάνταζε αδιανόητο να δει κανείς τον ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και το νέο αστέρι των Εργατικών τον έναν δίπλα στον άλλον, πόσο μάλιστα δεδομένης της πολύ σκληρής αντιπαράθεσης που είχαν οι δύο πολιτικοί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τον θώκο του δημάρχου του Λονδίνου, τον οποίο τελικά κατέλαβε ο Καν την 5η Μαΐου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει καταγγείλει ότι ο Καν συναστρεφόταν «επανειλημμένα με εξτρεμιστές» κατά το παρελθόν, μια κατηγορία που ο νυν δήμαρχος της πρωτεύουσας της Βρετανίας έχει απορρίψει.

Το περιστατικό είχε οδηγήσει πολλούς βουλευτές των Εργατικών να αποκαλέσουν τον πρωθυπουργό «ρατσιστή», ακόμα κι εντός της Βουλής των Κοινοτήτων.

Σήμερα, ο Ντέιβιντ Κάμερον διαβεβαίωσε ότι είναι «υπερήφανος που μοιράζεται το βήμα με τον δήμαρχο του Λονδίνου», έναν άνδρα που είναι «υπερήφανος που είναι μουσουλμάνος, που είναι Βρετανός και που είναι Λονδρέζος».

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: υπάρχουν πολλά για τα οποία ο πρωθυπουργός κι εγώ διαφωνούμε» δήλωσε από την πλευρά του ο Καν. «Όταν όμως πρόκειται να συνεργαστούμε προς το συμφέρον των κατοίκων του Λονδίνου, το κάνουμε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «περισσότερες από 500.000 θέσεις εργασίας στο Λονδίνο εξαρτώνται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που αυτοχαρακτηρίστηκε «ευρωσκεπτικιστής», καταδίκασε το άλμα προς το άγνωστο που προτείνουν οι υποστηρικτές του Brexit.

Επιχειρώντας να συσπειρώσει τους Βρετανούς, ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στην ποικιλομορφία εκείνων που υπερασπίζονται την παραμονή της χώρας στην ΕΕ κι αναφέρθηκε «στα συνδικάτα, τις εργοδοτικές ενώσεις, το Εργατικό Κόμμα, τους Πράσινους, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και τη συντηρητική κυβέρνηση».

Η βουλευτής Ναντίν Ντόρις υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός θα «καεί» στη περίπτωση που το στρατόπεδο της «παραμονής» δεν επικρατήσει με ευρεία διαφορά την 23η Ιουνίου.

Όπως καταδεικνύει ο μέσος όρος των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων που υπολόγισε ο ιστότοπος «What UK thinks», το 53% των Βρετανών επιθυμούν να παραμείνουν στους κόλπους της ΕΕ, ενώ το 47% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...