Αυτή είναι η Ευρώπη σας: Φωτογραφία σοκ με πνιγμένο βρέφος στη Μεσόγειο

700757-bo.jpg

30-05-2016 16:41

Το μωρό, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι πάνω από ενός έτους, περισυλλέχθηκε από τη θάλασσα την Παρασκευή (27/05) μετά την ανατροπή ενός ξύλινου σκάφους

Η φωτογραφία ενός πνιγμένου παιδιού μεταναστών στην αγκαλιά ενός γερμανού διασώστη δόθηκε στη δημοσιότητα από μια ανθρωπιστική οργάνωση σε μια προσπάθεια να πείσει τις ευρωπαϊκές αρχές ότι πρέπει να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των μεταναστών, καθώς εκατοντάδες από αυτούς φέρεται να πνίγηκαν στη Μεσόγειο την περασμένη εβδομάδα.

Σαράντα πέντε σοροί έφθασαν την Κυριακή (29/05) στο ιταλικό λιμάνι Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο διέσωσε 135 επιζώντες από το ίδιο ναυάγιο.

Η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση Sea-Watch, που διαχειρίζεται ένα σκάφος διάσωσης στη θάλασσα ανάμεσα στη Λιβύη και στην Ιταλία, διένειμε τη φωτογραφία η οποία ελήφθη από μια εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων πάνω στο σκάφος και δείχνει έναν διασώστη να κρατάει στην αγκαλιά του το μωρό σαν να κοιμάται.

Σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο διασώστης, που είπε ότι λέγεται Μάρτιν, αλλά δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει το επώνυμό του, είπε πως είδε το μωρό στη θάλασσα, «έμοιαζε με κούκλα, με τα χέρια ανοιχτά».

«Το έπιασα από τον πήχυ του χεριού του και τράβηξα αμέσως το ελαφρύ σώμα προστατευτικά στην αγκαλιά μου, σαν να ήταν ακόμη ζωντανό… Είχε τα χέρια ανοικτά με τα μικροσκοπικά δάχτυλά του στον αέρα, ο ήλιος έλαμπε στα φωτεινά, φιλικά αλλά ακίνητα μάτια του».

Ο διασώστης, πατέρας τριών παιδιών και μουσικοθεραπευτής το επάγγελμα, πρόσθεσε: «Άρχισα να τραγουδώ για να παρηγορήσω τον εαυτό μου και να εκφράσω αυτή την αδιανόητη στιγμή που σου σκίζει την καρδιά. Μόλις έξι ώρες πριν το παιδί ήταν ζωντανό».

Όπως η φωτογραφία του τρίχρονου σύρου Αϊλάν, το άψυχο κορμάκι του οποίου βρέθηκε σε μια τουρκική παραλία πέρυσι, η φωτογραφία δίνει ένα πρόσωπο στους περισσότερους από 8.000 ανθρώπους οι οποίοι έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο από τις αρχές του 2014.

Πολύ λίγα πράγματα είναι γνωστά για το παιδάκι το οποίο, σύμφωνα με τη Sea-Watch, παραδόθηκε αμέσως στο ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι διασώστες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν αν το βρέφος ήταν αγόρι ή κορίτσι και δεν είναι γνωστό ούτε αν η μητέρα ή ο πατέρας του περιλαμβάνονται στους επιζώντες.

«Αν δεν θέλουμε να βλέπουμε τέτοιες εικόνες, πρέπει να σταματήσουμε να τις δημιουργούμε», ανέφερε η Sea-Watch, καλώντας την Ευρώπη να επιτρέψει στους μετανάστες ασφαλή και νόμιμη διέλευση ως έναν τρόπο για να σταματήσουν η διακίνηση ανθρώπων και άλλες τραγωδίες.

Το σκάφος που μετέφερε το μωρό είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Λιβύης κοντά στη Σαμπράτα, και στη συνέχεια άρχισε να μπάζει νερά, σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων που συνέλεξε την Κυριακή η οργάνωση Save the Children. Εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στο σκάφος όταν ανατράπηκε, δήλωσαν επιζώντες.

Δείτε την φωτογραφία στην παραπάνω Gallery του NewsbombΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...