Τεστ: Δείτε αν έχετε εθισμό στη ζάχαρη


04-05-2016 13:00

Ένα απολαυστικό επιδόρπιο πότε-πότε δεν βλάπτει, όμως ο σύγχρονος τρόπος διατροφής συνεπάγεται ότι οι περισσότεροι από εμάς λαμβάνουμε καθημερινά πολλαπλάσια ποσότητα ζάχαρης από αυτήν που επιτρέπουν οι ειδικοί.

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για τη δραματική αύξηση των δεικτών παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως, ενώ το γλυκαντικό έχει συνδεθεί και με άλλα προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι άνθρωποι που εκδηλώνουν σήμερα εθισμό στη ζάχαρη, δηλαδή εκδηλώνουν τα τυπικά συμπτώματα που αναγνωρίζουν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε άτομα με εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες.

Όπως συμβαίνει και με άλλες εθιστικές ουσίες, όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνει κάποιος τόσο περισσότερο τη συνηθίζει, άρα ζητά μεγαλύτερη «δόση».

bigstock Let it be our sweet secret 116189297

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε εθισμό στη ζάχαρη

Το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM) της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας παραθέτει μια λίστα με συμπεριφορές που ενδεχομένως υποδεικνύουν εθισμό. Το Εγχειρίδιο αποτελεί οδηγό για όλους τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας ώστε να προχωρούν στη διάγνωση ψυχικών διαταραχών.

Διαβάστε τη λίστα και αναλογιστείτε τη συμπεριφορά σας κατά το τελευταίο έτος, όσον αφορά τη διατροφή σας και συγκεκριμένα την πρόσληψη ζάχαρης.

Εκδηλώνετε κάποιο από τα παρακάτω;

– Ανοχή

– Στέρηση

– Κατανάλωση σε ποσότητες μεγαλύτερες από τις αρχικά επιδιωκόμενες

– Επίμονη επιθυμία για την «ουσία» ή ανεπιτυχής προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης

– Αφιέρωση αρκετού χρόνου σε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην απόκτηση της «ουσίας»

– Αποχή από σημαντικές δραστηριότητες λόγω «χρήσης της ουσίας»

– Συνέχιση της «χρήσης» παρά τη γνώση για τις συνέπειες ή τις σωματικές/ψυχολογικές παρενέργειες που προκαλεί ή επιδεινώνει

Μπορεί τα παραπάνω συμπτώματα να μοιάζουν υπερβολικά, ωστόσο εκδηλώνονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε περιπτώσεις εθισμού στη ζάχαρη.

bigstock Female Lips And Cream 114253265

Η Κλίμακα Τροφικού Εθισμού Γέιλ (YFAS) περιλαμβάνει ερωτήσεις/δηλώσεις παρόμοιες με τις παραπάνω προς αξιολόγηση του εθισμού στη ζάχαρη.ΠΗΓΗ : Onmed.gr