Επίσκεψη Πούτιν: «Βόμβες» του Ρώσου Προέδρου για Τουρκία και ΝΑΤΟ

700136-2534316.jpg

28-05-2016 8:56

Με μιάμιση ώρα καθυστέρηση έφτασε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα το μεσημέρι της Παρασκευής (27/05), επιβεβαιώνοντας πλήρως την τακτική των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, που θέλουν πάντα τον Ρώσο πρόεδρο να μην ακολουθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σήμερα, Σάββατο, καθώς ο Πούτιν θα επισκεφτεί το Άγιον όρος.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

«Άρωμα» διπλωματίας είχε ο προγραμματισμός του Ρώσου προέδρου αλλά και οι δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, δείχνοντας περίτρανα τις στοχευμένες θέσεις του… για τις επενδύσεις και τις συνεργασίες. «Άρωμα» διπλωματίας όμως, είχαν και οι προειδοποιήσεις του… από το ελληνικό έδαφος.

Στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε, εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Τουρκίας και της τακτικής της, ενώ αναφέρθηκε και στο μέγεθος του προσφυγικού, που διογκώνεται με την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία.

Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε από την αρχή των συναντήσεών του, εμμέσως πλην σαφώς, ότι προτεραιότητα στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, είχε το Άγιο Όρος λόγω των εορτασμών για τα 1000 χρόνια παρουσίας του ρωσικού μοναχισμού στην Αθωνική πολιτεία.

putin tsipras copy

Με αφορμή αυτήν την επίσκεψη… λοιπόν, κι ενώ δέχθηκε κατά κάποιο τρόπο ευγενικές πιέσεις από την ελληνική πλευρά, αποφάσισε να έρθει και στην Αθήνα, θέτοντας, όμως, τους όρους του και απλώνοντας μια μακροσκελή ατζέντα θεμάτων. Ο ίδιος ξέρει καλά ότι οι συνεργασίες που θα ήθελε να έχει με την Ελλάδα δεν είναι και τόσο εφικτές αφού υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, λόγω του εμβόλιμου εμποδίου της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ. Ξέρει επίσης πολύ καλά ότι οι υπογραφές συμφωνιών για διάφορα θέματα, όπως έγινε και στο παρελθόν ανάμεσα στις δύο χώρες, απέχουν πάρα πολύ από την πραγματοποίηση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πέρα όμως από τις τυμπανοκρουσίες για τις επιτυχείς συμφωνίες και τις υπογραφές πρωτοκόλλων, σύμφωνα με το περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν, «ο πρόεδρος δεν έχει και πολύ εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση» για την καλή πορεία αυτών των συμφωνιών. Αυτό είναι κάτι για το οποίο έχει… «δουλέψει» η ελληνική πλευρά από τότε που οι επαφές των δύο χωρών πήγαν να πάρουν «φωτιά» ένα χρόνο πριν στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Τότε ήταν που υπόγραφαν συμφωνίες αλλά τίποτα δεν προχώρησε.

Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος Πρόεδρος γνωρίζει ότι η Ελλάδα τού είναι χρήσιμη ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης. Έτσι, η διαβεβαίωση ότι θα συζητήσουν θέματα βασικά όπως η ενέργεια ήταν βασική προϋπόθεση για να γίνει τελικά η επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...