Αυστρία: Κατάσχεσαν το σπίτι του Χίτλερ για να μη γίνει μνημείο για νεοναζί

700052-hit.jpg

27-05-2016 18:54

Η τύχη του σπιτιού προκαλούσε έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των κατοίκων του Μπράουναου – Ορισμένοι ζητούσαν να μετατραπεί το κτήριο σε ξενώνα για πρόσφυγες, άλλοι σε μουσείο για την απελευθέρωση της Αυστρίας ενώ κάποιοι ζήτησαν να κατεδαφιστεί

Η κυβέρνηση της Αυστρίας κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο προωθεί την κατάσχεση του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, προκειμένου να βάλει τέλος σε μια δικαστική διαμάχη πολλών ετών και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να μετατραπεί το κτήριο αυτό σε τόπο προσκυνήματος για τους νεοναζί.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η «απαλλοτρίωση» του σπιτιού από τη σημερινή ιδιοκτήτριά του και η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας στο κράτος. Από τη δεκαετία του ’70 η Βιένη προσπαθεί «να εμποδίσει να μετατραπεί το σπίτι σε τόπο προσκυνήματος ή μνήμης» για τους νεοναζιστές, συνέχισε το υπουργείο, εξηγώντας ότι οι αρχές δεν μπορούσαν πλέον να φέρουν σε πέρας αυτήν την αποστολή λόγω της «διαφοράς» τους με την ιδιοκτήτρια.

Το σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ στις 20 Απριλίου 1889 βρίσκεται στην καρδιά της πόλης Μπράουναου αμ Ιν, στη βόρεια Αυστρία. Παραμένει κενό από το 2011, όταν η κυβέρνηση ενεπλάκη σε μια δικαστική διαμάχη με την ιδιοκτήτρια, την Γκέρλιντε Πόμερ. Η οικογένεια της Πόμερ έχει στην ιδιοκτησία της το κτήριο αυτό εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Τη δεκαετία του 1970 η αυστριακή κυβέρνηση είχε νοικιάσει το κτήριο και το μετέτρεψε σε ξενώνα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες μέχρι που η Πόμερ, αιφνιδιαστικά, αρνήθηκε να δώσει την έγκρισή της για να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες ανακαίνισης. Κατόπιν, αρνήθηκε και την προσφορά του υπουργείου Εσωτερικών να αγοράσει το σπίτι.

«Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν» σημείωσε το υπουργείο. Η ιδιοκτήτρια θα αποζημιωθεί για την κατάσχεση του ακινήτου της.

Κάθε χρόνο τον Απρίλιο αντιφασιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν μια συγκέντρωση έξω από το σπίτι που βρίσκεται στον αριθμό 15 της Σαλτσμπούργκερ Φόρστατ. Σε μια πέτρινη πλάκα αναγράφεται η φράση: «Για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ποτέ ξανά φασισμός: σας το υπενθυμίζουν τα εκατομμύρια των νεκρών».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...