Ομπάμα από G7: Πραγματικός ο κίνδυνος των πυρηνικών όπλων (videos)

699788-obama.jpeg

26-05-2016 22:39

Θέματα όπως την υποτονική παγκόσμια ανάπτυξη, τις διεκδικήσεις αμφισβητούμενων θαλάσσιων περιοχών στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα, καθώς και τη μετανάστευση, εξέτασαν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη στην Ισε-Σίμα, μια μικρή παράκτια περιοχή της κεντρικής Ιαπωνίας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας συναντώνται σήμερα (26/5) και αύριο, σε μια Sύνοδο αφιερωμένη στην παγκόσμια οικονομία. H επίσκεψη, ωστόσο, αύριο στη Χιροσίμα του Μπαράκ Ομπάμα, του πρώτου εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ που επισκέπτεται την πόλη αυτή, αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι η ιστορική επίσκεψή του στη Χιροσίμα, την πόλη που καταστράφηκε το 1945 από την αμερικανική πυρηνική βόμβα, θα υπογραμμίσει τους «πολύ πραγματικούς κινδύνους των πυρηνικών όπλων. Θέλω ακόμα μια φορά να υπογραμμίσω τους πολύ πραγματικούς κινδύνους που υπάρχουν και την αίσθηση του κατεπείγοντος που πρέπει όλοι να έχουμε».

«Η ρίψη αυτής της ατομικής βόμβας ήταν μια καμπή στη σύγχρονη ιστορία», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συμπληρώνοντας: «Είναι κάτι που όλοι πρέπει να διαχειριστούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Μολονότι οι πυρηνικοί εξοπλισμοί δεν καταλαμβάνουν στο μυαλό μας μια τόσο πρωτεύουσα θέση όσο είχαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού συμβάντος παραμένει στο μυαλό μας».

Από την άποψη αυτή, η Βόρεια Κορέα, η οποία πραγματοποίησε στις 6 Ιανουαρίου την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή και συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα παραβιάζοντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ που το απαγορεύουν, συνιστά «αιτία έντονης ανησυχίας», όπως δήλωσε ο Ομπάμα.

«Η Βόρεια Κορέα είναι μια αιτία έντονης ανησυχίας για όλους μας. Όταν έχετε ένα τόσο ασταθές και απομονωμένο καθεστώς, αυτό συνιστά μια μεσοπρόθεσμη απειλή απέναντι στην οποία πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε στο περιθώριο της G7.

Αναφερόμενος, δε, στους Αφγανούς Ταλιμπάν, ο Ομπάμα εξέφρασε αμφιβολίες για την πρόθεσή τους να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ.

Νέος αρχηγός των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εξελέγη πολύ πρόσφατα ο μουλάς Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα.

«Δεν περίμενα να οριστεί κάποιος δημοκράτης», απάντησε σκωπτικά ο Ομπάμα ερωτηθείς για το διορισμό ως νέου αρχηγού του ισλαμιστικού κινήματος. «Θεωρούμε ότι οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν στο δρόμο της βίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Ομπάμα κατήγγειλε την «άγνοια για τα παγκόσμια ζητήματα» που διακρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιο για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο οποίος ελπίζει να τον διαδεχθεί στον Λευκό Οίκο το 2017.

«Αρκετές προτάσεις που έχει διατυπώσει δείχνουν είτε άγνοια των παγκόσμιων θεμάτων, είτε στάση υπεροψίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε δηλώσει πως έχει την πεποίθηση ότι ο μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων δεν θα γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, επανέλαβε, τέλος, ανησυχίες ηγετών του πλανήτη τους οποίους συναντά τακτικά.

«Παρακολουθούν αυτές τις εκλογές με μεγάλη προσοχή. Νομίζω πως μπορώ εύλογα να πω ότι εκπλήσσονται από τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Δεν ξέρουν πράγματι αν πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ορισμένες δηλώσεις του, οι οποίες για πολλούς λόγους τούς έχουν κλονίσει», κατέληξε.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...