ΔΝΤ: Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, επιτέλους το αναγνώρισαν

699241-dnt.jpg

25-05-2016 9:15

«Καταφέραμε χθες να πείσουμε το ΔΝΤ ότι τα μέτρα -τόσο για την επίτευξη πλεονασμάτων όσο και οι δράσεις για το χρέος- είναι ρεαλιστικά και θα αποδώσουν. Εκτός κι αν δεν είναι».

Η χθεσινοβραδινή συμφωνία στο Eurogroup θα κριθεί από το αποτέλεσμα αφού ουσιαστικά βασίζεται στην υπόθεση απόδοσης των σκληρών μέτρων και στην επίτευξης των υπεραισιόδοξων στόχων. Το θέμα της χθεσινοβραδυνής μαραθώνιας συνάντησης ήταν να πειστεί το ΔΝΤ να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και ελήφθηκαν οι αποφάσεις που απαιτούνταν να πειστεί ο κ. Τόμσεν. Και κέρδισαν την…ψήφο ανοχής του μέχρι τέλος του χρόνου.

«Για τα μέτρα, έχουν συμφωνηθεί αρκετά, αλλά και πάλι να δούμε ότι όλα τηρούνται στο 100%. Θα μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα μόνο όσο η ανάλυση βιωσιμότητας δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν. Πρέπει να αξιολογήσουμε την επάρκεια των μέτρων και μόνο τότε θα προχωρήσουμε, υπάρχει ακόμα δρόμος για την αποκρυστάλλωση αυτών των μέτρων».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. «Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες», υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε «ευελιξία».

«Καλωσορίζουμε το γεγονός πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι πια. Καλωσορίζουμε ότι συμφωνήθηκε η μεθοδολογία για την πορεία του χρέους, αλλά και για το ποιοι θα είναι οι στόχοι για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

Τα μέτρα είναι σημαντικά για το χρέος και βασίζονται σε μία πολύ σημαντική προσπάθεια των εταίρων της Ελλάδας που κάνουν το παν για να το ελαφρύνουν. Τους επόμενους μήνες το ΔΝΤ θα δει αυτά τα μέτρα για να είναι σίγουρο πως θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την ελάφρυνση του χρέους. Συμφωνήσαμε πως τα μέτρα για το χρέος θα συμφωνηθούν στο τέλος του προγράμματος».

Ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ θα επιδείξει ευλυγισία και τόνισε: «Το ΔΣ του Ταμείου θα αποφασίσει αν η νέα φάση του προγράμματος θα έχει την υποστηρίξει του ΔΝΤ. Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε το συμβούλιο και νομίζω ότι θα συμμετάσχουμε.

Πώς κινούμαστε προς το μέλλον. Εμείς επιθυμούμε να προτρέψουμε το ΔΣ μας ότι μιλούμε για επωφελή συμφωνία που αξίζει της στήριξης από το Ταμείο. Αυτό θα προχωρήσει πριν το τέλος του έτους υπό τον όρο ότι η ανάλυση βιωσιμότητας θα δώσει θετικά αποτελέσματα. Να υπογραμμίσω ότι μιλούμε για μια σύσταση που γίνεται από το προσωπικό το Ταμείου προς το ΔΣ. Αλλά το ΔΣ θα πάρει την απόφαση».

Ο κ. Τόμσεν ανακοίνωσε ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα και ο ίδιος θα προτρέψει το ΔΣ να μελετήσει αν το χρέος είναι βιώσιμο.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...