Φιάσκο στο Eurogroup: Στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί!

699139-soible.jpg

25-05-2016 1:50

Σε δυο υποδόσεις σπάει η δόση των 10,3 δισ. που περίμενε η Ελλάδα – «Πέρασε» του Σόιμπλε και η συζήτηση για το χρέος παραπέμπεται για το 2018 – Η κυβέρνηση ψήφισε τα επαχθή μέτρα του πολυνομοσχεδίου και έφυγε πάλι με άδεια χέρια

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» ή πιο απλά «πολύς ντόρος για τίποτα» η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup που διήρκεσε περισσότερο από 10 ώρες, καθώς το μόνο που επικυρώθηκε ήταν η έγκριση της δόσης με την οποία θα καλυφθούν κατά κύριο λόγο οι ανάγκες εξυπηρέτησης των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, ενώ πέρασε η γραμμή Βερολίνου να μην προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για το χρέος. Μάλιστα, τα 10,3 δισ. θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, μια τον Ιούνιο (7,5 δισ) και μία το Σεπτέμβριο (2,8 δισ).

Η απόφαση σηματοδότησε και την κατάρρευση του αφηγήματος της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου ότι τα σκληρά μέτρα που πήρε από την αρχή της διακυβέρνησής της θα είχαν ως αντίβαρο την ελάφρυνση του μη βιώσιμου χρέους.

Σύμφωνα με την εικόνα που αποκρυσταλλώνεται, στη συνεδρίαση θριάμβευσε η πλευρά Σόιμπλε και οι χώρες – δορυφόροι γύρω από το Βερολίνο, που ήθελαν να μην ανοίξει τώρα αυτό το ζήτημα.

Η επιθυμία του Σόιμπλε, η οποία και τελικά επικράτησε, ήταν να ληφθούν οι όποιες πρωτοβουλίες μετά το 2017, δηλαδή μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ο λόγος είναι ότι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών «ξορκίζει» το να ψηφιστεί οποιαδήποτε απόφαση περί αναδιάρθρωσης του χρέους από την Γερμανική Βουλή πριν τις γερμανικές εκλογές, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να πείσει το μέσο Γερμανό ψηφοφόρο που έχει στρεβλή εικόνα για τους Έλληνες, ότι θα ψηφίσει υπέρ του να ελαφρυνθούν τα οικονομικά βάρη της Ελλάδας.

Μετά από πολύμηνες συζητήσεις, ψήφιση μέτρων που κατάργησαν κοινωνικά κεκτημένα όπως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, περικοπές σε συντάξεις , άγρια φορολόγηση και διατήρηση του ληστρικού ΕΝΦΙΑ, απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων, τελικά οι κυβερνητικές εξαγγελίες για αντιμετώπιση του χρέους μπαίνουν στο ψυγείο ως το 2018 και το μόνο που μένει ως σκληρή πραγματικότητα είναι τα επαχθή μέτρα και ο αυτόματος κόφτης μισθών και συντάξεων που τίθεται σε ισχύ από την άνοιξη του 2017.

Στο παρασκήνιο πάντως παραμένει το ερώτημα τι θα γίνει με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο έθετε ως αυστηρή προϋπόθεση το θέμα του χρέους και το αν οι σκληροί «τεχνοκράτες» του ΔΝΤ θα αρκεστούν στον οδικό χάρτη που επικύρωσε το Eurogroup ή θα αποχωρήσουν από το πρόγραμμα «στριμώχνοντας» τη Μέρκελ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...