Σάλος στο Ισραήλ με τα δωρεάν ταξίδια του Νετανιάχου στο εξωτερικό

699150-netaniaxou.jpg

24-05-2016 23:29

Στο στόχαστρο της κρατικής αρχής οικονομικού ελέγχου που διενήργησε έρευνα για τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια τα οποία έλαβε ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειας του, για να ταξιδεύει στο εξωτερικό την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών (πριν από μία δεκαετία), βρέθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μέσω των δικηγόρων του, αρνήθηκε ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ δεν κατέστη αμέσως σαφές αν ο γενικός εισαγγελέας, που επίσης ερευνά την υπόθεση, θα δώσει εντολή για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας.

Στα ευρήματα του κρατικού ελεγκτή Τζόσεφ Σαπίρα αναφέρονται λεπτομερώς πληρωμές αεροπορικών εισιτηρίων και διαμονής σε ξενοδοχεία από «οντότητες του εξωτερικού», κυρίως ισραηλινών εταιρειών ανάπτυξης με έδρα τις ΗΠΑ, δίνοντας έτσι νέα στοιχεία για το τελευταίο κεφάλαιο του σκανδάλου «Ταξίδια Μπίμπι» (υποκοριστικό του Νετανιάχου), όπως το αναφέρουν τα ισραηλινά Μέσα ενημέρωσης.

Οι δικηγόροι του Νετανιάχου υποστήριξαν πως τα ταξίδια περιλάμβαναν εμφανίσεις σε εκδηλώσεις με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ισραήλ. Όπως μάλιστα υπογραμμίζει η έκθεση του κρατικού ελεγκτή οι φορείς που φιλοξενούσαν τις εκδηλώσεις στο εξωτερικό κάλυπταν τα έξοδα των καλεσμένων.

«Τα ταξίδια του Νετανιάχου και των μελών της οικογένειας του που χρηματοδοτήθηκαν από πηγές του εξωτερικού, όταν αυτός ήταν υπουργός Οικονομικών, παρέκλιναν από τους κανονισμούς και μπορούν να δώσουν την εντύπωση δωροληψίας είτε της σύγκρουσης συμφερόντων», σημειώνει την ίδια ώρα η έκθεση.

Ο Νετανιάχου, όπως και άλλοι υπουργοί κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Σαπίρα, δεν κατέθεσαν πλήρεις λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση των ταξιδιών τους σε μια κυβερνητική επιτροπή, η οποία έδωσε «τυπική έγκριση», χωρίς να εξετάσει τα επίσημα επαγγελματικά τους ταξίδια, όπως σημειώνει η έκθεση.

Σε πολλά ταξίδια του, ο Νετανιάχου – που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2003 έως το 2005 και σήμερα διανύει την τέταρτη του θητεία ως πρωθυπουργός – συνοδευόταν από τη γυναίκα του Σάρα και κάποιες φορές και από τους δύο του γιους.

Το 2014, ο τότε γενικός εισαγγελέας Γιεχούντα Βάινστεϊν έκλεισε με μια προκαταρκτική έρευνα την υπόθεση, τονίζοντας πως τα διαθέσιµα αποδεικτικά στοιχεία δεν αιτιολογούσαν τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας. Όμως στην έκθεση του ο Σαπίρα ανέφερε πως παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατόπιν εντολής του διαδόχου του Βάινστεϊν.

Οι υποψίες για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων εστιάζονται σε ενδεχόμενες περιπτώσεις διπλών χρεώσεων από τους οργανισμούς στα ταξίδια και τα έξοδα του Νετανιάχου.

Ο Ντέιβιντ Σίμρον, ένας δικηγόρος της οικογένειας του ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε, από την πλευρά του, «πως δεν υπήρξαν διπλές χρεώσεις», αλλά και πως ο Νετανιάχου «συγκέντρωσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την ισραηλινή εταιρεία ανάπτυξης», που εγγυάται χρεόγραφα που εκδίδει το κράτος του Ισραήλ.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...