Κολομβία: Χάθηκαν τα ίχνη δύο δημοσιογράφων που ερευνούσαν την εξαφάνιση μιας συναδέλφου τους

699130-dimosiografos-kolomvia.jpg

24-05-2016 22:30

Καμία πληροφορία για την τύχη δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ για την εξαφάνιση της Ισπανίδας συναδέλφου τους, της Σαλούδ Ερνάντεθ, σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες, δεν έχουν οι αρχές της Κολομβίας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, είπε στους δημοσιογράφους ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της Σαλούδ Ερνάντεθ, της ανταποκρίτριας της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, τα ίχνη της οποίας χάθηκαν το περασμένο Σάββατο στην περιοχή του Κατατούμπο.

Ταυτόχρονα, γίνονται έρευνες και για δύο δημοσιογράφους της κολομβιανής ραδιοτηλεόρασης RCN οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ για την εξαφάνιση της Ερνάντεθ. Σύμφωνα πάντως με μια τοπική μη κυβερνητική οργάνωση, οι δύο δημοσιογράφοι μετείχαν σε μια ομάδα που δέχτηκε επίθεση.

«Έδωσα οδηγίες στο διοικητή του στρατού ξηράς και στον διευθυντή της αστυνομίας να μεταβούν στην περιοχή για να ενισχύσουν την επιχείρηση έρευνας για τη Σαλούδ Ερνάντεθ (photo) και τους δύο άλλους δημοσιογράφους», είπε ο Σάντος.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος, αργά το βράδυ της Δευτέρας αγνοούνταν πέντε δημοσιογράφοι: δύο του ραδιοσταθμού Caracol, ένας του πρακτορείου EFE και δύο της ραδιοτηλεόρασης RCN. Οι τρεις πρώτοι βρέθηκαν και είναι καλά, αλλά για τους δύο τελευταίους δεν υπάρχει καμία πληροφορία. «Τους αναζητούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάντος.

Τη ίδια ώρα, η μη κυβερνητική οργάνωση Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου (Flip) σε ανακοίνωσή της εκφράζει «την ανησυχία της για τις επιθέσεις εναντίον του Τύπου που συνεχίζονται στη ζώνη του Κατατούμπο».

Σύμφωνα με τη Flip, οι δημοσιογράφοι έφτασαν τη Δευτέρα στον τομέα του Φιλογκρίνγκο της κοινότητας Ελ Τάρα, όπου θεάθηκε για τελευταία φορά η Σαλούδ Ερνάντεθ, το περασμένο Σάββατο. Εκεί, τους προσέγγισαν άγνωστοι οι οποίοι «κατάσχεσαν τον εξοπλισμό τους, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τις κάμερές τους».

Το ισπανικό πρακτορείο EFE επιβεβαίωσε μάλιστα ότι ένας φωτοειδησεογράφος που συνεργάζεται περιστασιακά μαζί του δέχτηκε επίθεση.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή της Κολομβίας δρουν αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FARC), του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) και του μικρού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (EPL), όμως καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη για την εξαφάνιση των δημοσιογράφων.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...