EgyptAir: Θρίλερ με το μοιραίο αεροσκάφος – Τώρα διαψεύδουν ότι έγινε έκρηξη (videos)

699060-egyptair.jpg

24-05-2016 16:37

Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η αρχική εξέταση των ανθρωπίνων υπολειμμάτων από το σημείο της συντριβής δείχνουν πως σημειώθηκε έκρηξη στο αεροπλάνο της Egyptair, ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου.

Όπως μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝA, οι έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, πέντε ημέρες μετά την αεροπορική τραγωδία, εξελίσσονται σε θρίλερ.

«Οτιδήποτε δημοσιεύεται για την υπόθεση αυτή είναι εντελώς ψευδές και απλές εικασίες που δεν προέρχονται από την ιατροδικαστική αρχή», μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο ανακοίνωση του επικεφαλής ιατροδικαστής Χισάμ Αμπντελχαμίντ.

Νωρίτερα, σήμερα, το Associated Press δημοσίευε δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, τονίζοντας πως «το λογικό συμπέρασμα είναι πως υπήρξε έκρηξη που έριξε το αεροπλάνο», καθώς και ότι «το μέγεθος των υπολειμμάτων δείχνει έκρηξη, με το μεγαλύτερο υπόλειμμα να έχει το μέγεθος παλάμης. Ορισμένα από τα υπολείμματα άρχισαν να φθάνουν την Κυριακή μέσα σε 23 σακούλες».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Egyptair, Σαφουάτ Μοσαλέμ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ιατροδικαστές έλαβαν σήμερα δείγματα DNA από συγγενείς των επιβατών του αεροσκάφους, προκειμένου να ταυτοποιήσουν τα ανθρώπινα μέλη που έχουν περισυλλεγεί από το σημείο της συντριβής στη Μεσόγειο, και να προχωρήσουν στην αναγνώριση των θυμάτων.

«Δείγματα DNA ελήφθησαν από τις οικογένειες των θυμάτων για να αναγνωριστεί η ταυτότητα των θυμάτων», διευκρινίζει σε ανακοίνωση η αιγυπτιακή εταιρεία.

«Κανένα ίχνος εκρηκτικού δεν έχει εντοπισθεί προς το παρόν σε συντρίμμια ή σε ανθρώπινα μέλη», διαβεβαίωσε πάντως το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή κοντά στις έρευνες, για να συμπληρώσει μία άλλη: «Σ’ ένα αεροπλάνο που πέφτει, συμβαίνει αναγκαστικά κάποια στιγμή μια έκρηξη, η οποία διαλύει το αεροπλάνο, είτε στον αέρα – το αποτέλεσμα μιας έκρηξης που οφείλεται σε βλάβη ή σε εγκληματική πράξη – ή όταν το αεροσκάφος πέφτει στην επιφάνεια της θάλασσας από ύψος 11 χιλιομέτρων, όπως συνέβη με το αεροπλάνο της EgyptAir. Αυτό δεν σημαίνει κάποια πρόοδο στην έρευνα, εκτός αν βρούμε ίχνος εκρηκτικού, κάτι που δεν έχει συμβεί στο στάδιο αυτό»…

Η έρευνα για τα μαύρα κουτιά μπορεί να απαιτήσει ακόμη πολλές ημέρες

Πέντε ημέρες μετά την τραγωδία, οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής, που μπορεί να οφείλεται είτε σε εγκληματική ή τρομοκρατική ενέργεια είτε σε ατύχημα οφειλόμενο σε βλάβη.

Η εξέταση της ατράκτου ή των μαύρων κουτιών, αν αυτά βρεθούν, θα αποκαλύψουν φυσικά περισσότερες πληροφορίες.

Όπως ωστόσο ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές, η έρευνα για τα μαύρα κουτιά του Airbus A320 της EgyptAir, που εξαφανίσθηκε την Πέμπτη στη Μεσόγειο με 66 επιβαίνοντες, μπορεί να χρειαστεί πολλές ακόμη ημέρες, εν αναμονή της ανάπτυξης του εξειδικευμένου εξοπλισμού.

«Η ζώνη που πρέπει να ερευνηθεί (…) είναι σχεδόν εξίσου μεγάλη με τη ζώνη έρευνας της πτήσης AF447» (σ.σ.: το αεροπλάνο A330 της Air France που εκτελούσε το 2009 πτήση από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Παρίσι και χάθηκε στη θάλασσα), εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια επίσης πηγή που γνωρίζει την υπόθεση που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στην έκθεση του γαλλικού Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων (BEA) για το δυστύχημα της πτήσης AF447 το 2009 αναφέρεται ένας κύκλος ερευνών διαμέτρου 40 ναυτικών μιλίων, δηλαδή περίπου 74 χιλιομέτρων.

«Μόλις ο εξειδικευμένος ερευνητικός εξοπλισμός μεταφερθεί επιτόπου, θα πρέπει να εντοπισθούν τα σήματα ώστε να εντοπισθούν τα κουτιά και στη συνέχεια να ανελκυθούν στην επιφάνεια. Θα πάρει ακόμη πολλές ημέρες», πρόσθεσε η πηγή.

Η προθεσμία αυτή επιβεβαιώθηκε και από μια άλλη πηγή που γνωρίζει την υπόθεση και ζήτησε επίσης να μην κατονομασθεί.

Η Γαλλία έχει στείλει στη ζώνη όπου πιστεύεται ότι συνετρίβη το Airbus της EgyptAir ένα περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης, το οποίο έφθασε επιτόπου αργά χθες το πρωί, αλλά σύμφωνα με το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η έρευνα για στοιχεία στην επιφάνεια της θάλασσας.

«Προς το παρόν η προτεραιότητα είναι η έρευνα για όλα τα ίχνη του αεροπλάνου, τα συντρίμμια, τα θύματα (…) Επικεντρώνουμε στα στοιχεία στην επιφάνεια για να αριστοποιήσουμε τον προσδιορισμό της περιοχής των ερευνών», δήλωσε ένας εκπρόσωπός του.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...