Δεν προστατεύουν από την υπεριώδη ακτινοβολία τα πλαϊνά τζάμια του αυτοκινήτου


13-05-2016 8:27

Το παρμπρίζ του αυτοκινήτου προστατεύει από την ακτινοβολία UVA του ήλιου, ωστόσο τα πλαϊνά τζάμια δεν κάνουν εξίσου καλή δουλειά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Για το λόγο αυτό, θα ήταν καλή ιδέα να φορά κανείς γυαλιά ηλίου, αντηλιακό και ρούχα με μακριά μανίκια όταν οδηγεί για πολλές ώρες, ιδίως το καλοκαίρι.

Η υπεριώδης ακτινοβολία, η οποία διεισδύει βαθιά μέσα στο δέρμα και διαπερνά ακόμη και τα σύννεφα, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη στα μάτια.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ελλιπής προστασία από τα πλάγια του οχήματος εξηγεί εν μέρει γιατί οι οδηγοί παθαίνουν συχνότερα καρκίνο στην αριστερή πλευρά του προσώπου, καθώς και καταρράκτη στο αριστερό μάτι πιο συχνά απ’ ό,τι στο δεξί.

bigstock Reflecting On Sunset 50204

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Μπόξερ Γουάχλερ του Ινστιτούτου Όρασης Boxer Wachler στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό οφθαλμολογίας JAMA Ophthalmology.

Οι ερευνητές μέτρησαν την υπεριώδη ακτινοβολία UVA σε 29 μοντέλα 15 αυτοκινητοβιομηχανιών κατασκευής 1990-2014. Διαπιστώθηκε ότι τα παρμπρίζ μπλοκάρουν σχεδόν όλη την ακτινοβολία (το 96% κατά μέσο όρο), άσχετα αν πρόκειται για ακριβά ή φθηνά αυτοκίνητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παρμπρίζ κατασκευάζονται από γυαλί με ειδική επικάλυψη για να μην σπάει εύκολα.

Ωστόσο, στα πλαϊνά τζάμια –που δεν έχουν αντίστοιχη ενίσχυση– το αντίστοιχο μέσο ποσοστό προστασίας από την ακτινοβολία είναι 71%. Μόνο σε τέσσερα μοντέλα από τα 29 τα πλαϊνά τζάμια μπλόκαραν πάνω από το 90% της ακτινοβολίας UVA, ενώ μερικά αυτοκίνητα δεν μπλοκάρουν πάνω από 50%.

«Οι κατασκευαστές θα έπρεπε να εξετάσουν την αύξηση του βαθμού προστασίας από την ακτινοβολία UVA στα πλευρικά παράθυρα των αυτοκινήτων τους», δήλωσε ο Δρ Μπόξερ, ενώ οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα μπορούσαν και μόνοι τους να τοποθετήσουν ειδικά φίλτρα για τα πλαϊνά τζάμια των οχημάτων τους.ΠΗΓΗ : Onmed.gr