Αυτό είναι το σχέδιο εκκένωσης της Ειδομένης – Χαιρετίζει την επιχείρηση η Κομισιόν

698716-eidomeni.jpg

23-05-2016 16:12

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης. Όπως προβλέπει η επιχείρηση η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές στη βόρεια Ελλάδα θα γίνει με λεωφορεία.

Όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές η εκκένωση του καταυλισμού αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων 24ωρων. Κατά τις ίδιες πηγές, στην επιχείρηση θα συμμετάσχουν αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας αλλά κι από τη Θεσσαλία. Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει –ανάλογα με την πρόοδο της επιχείρησης- τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα (23/5/2016) το πρωί 10 διμοιρίες των ΜΑΤ αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη για την Ειδομένη προκειμένου να βοηθήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου εκκένωσης.

Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του αρχηγείου της ΕΛΑΣ, δεν προβλέπεται, τουλάχιστον άμεσα, μία επιχείρηση «στρατιωτικού χαρακτήρα» για την εκκένωση της Ειδομένης. Ωστόσο, από το πρωί της Τρίτης (24/5) οι διαδικασίες για την απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών από το σημείο θα γίνονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα προκειμένου όσοι διαμένουν στον καταυλισμό να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας που είναι ήδη έτοιμες και συνεχώς επεκτείνονται.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων διαβιούν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού (σε χωράφια), αλλά και σε εκείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και πάνω από δύο μήνες.

Κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. στα οποία συμμετέχουν και διερμηνείς θα ενημερώσουν τους 8.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης ότι ο καταυλισμός δεν είναι οργανωμένη κρατική δομή κι ότι δεν υπάρχει προοπτική να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, που είναι ο τελικός τους προορισμός.

Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι η καλύτερη επιλογή για τους ίδιους είναι να μεταφερθούν σε κάποια από τις νέες δομές φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα, απ’ όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

Κομισιόν: «Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη»

Την ικανοποίησή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη «εκκένωση» της Ειδομένης και τη μεταφορά των προσφύγων σε «οργανωμένα κέντρα υποδοχής», εξέφρασε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η Επιτροπή καλωσορίζει την πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών να εκκενώσουν την Ειδομένη», δήλωσε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν έχει επανειλημμένως εκφράσει την άποψη πως οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να μεταφερθούν σε οργανωμένα κέντρα υποδοχής.

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών προσφύγων, η οποία μετά από προσφυγή Σύρου πρόσφυγα που βρίσκεται στη Λέσβο χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και το πλαίσιο των επιστροφών σέβεται απόλυτα την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία προβλέπει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου κατά περίπτωση και με δικαίωμα έφεσης και υπογράμμισε οτι αυτό γίνεται και σήμερα.

Επιπλέον, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι η Επιτροπή είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές, στις 5 Μαϊου, ότι το νομικό πλαίσιο που παρέχει η Τουρκία για την προστασία Σύρων προσφύγων είναι επαρκές και συνάδει με τη συνθήκη της Γενεύης, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους μη Σύρους πρόσφυγες. Υπενθύμισε, δε, ότι το συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε πριν από λίγες ημέρες, εξέφρασε την πολιτική στήριξή του προς την Ελλάδα για να συνεχιστεί η «ασφαλής επιστροφή» των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...