Ιράκ: Ο στρατός ξεκινά την επίθεση στη Φαλούτζα

698494-spartrg.jpg

23-05-2016 7:08

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι ανακοίνωσε την έναρξη της επίθεσης για την ανάκτηση την Φαλούτζα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους, αφού ο στρατός προειδοποίησε την Κυριακή τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την πόλη.

“Έφθασε η ώρα για την απελευθέρωση της Φαλούτζα. Η στιγμή της μεγάλης νίκης έχει πλησιάσει και η Νταές (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος) δεν έχει άλλη επιλογή από το να φύγει”, είπε ο Αμπάντι στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρώνυμο για την τζιχαντιστική οργάνωση.

Στην επίθεση υπογράμμισε ότι θα συμμετάσχουν ο στρατός, η αστυνομία, αντιτρομοκρατικές δυνάμεις, μαχητές τοπικών φυλών και ένας συνασπισμός μαχητών κυρίως σιιτών, ενώ αναμένονταν υποστήριξη από τη συμμαχία υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες με αεροπορικές επιθέσεις.

Η Φαλούτζα, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Βαγδάτης, ήταν η πρώτη πόλη που έπεσε στους σουνίτες μαχητές, τον Ιανουάριο του 2014, έξι μήνες προτού ανακηρυχθεί το χαλιφάτο το οποίο καλύπτει μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας.

Ο ιρακινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει την Φαλούτζα από το τέλος της περσινής χρονιάς, ενώ οι τζιχαντιστές εμποδίζουν τους κατοίκους να φύγουν εδώ και μήνες. Οι οικογένειες που δεν μπορούν να φύγουν θα πρέπει να στήσουν άσπρες σημαίες για να εντοπιστούν οι θέσεις τους στην πόλη, είπε το γραφείο τύπου του στρατού στην τηλεόραση, μια τακτική που έχουν υιοθετήσει με κάποια επιτυχία σε άλλες πρόσφατες επιθέσεις.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...