Σε ρόλο ικέτη ο Τσίπρας συναντιέται με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

698482-tsipras-erdogan.jpg

23-05-2016 5:57

Καθοριστική σημασία για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει η σημερινή (23/05/2016) συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Διάσκεψης του ΟΗΕ, επειδή ακριβώς πραγματοποιείται τη στιγμή που η Άγκυρα εντείνει το «γαϊτανάκι» της πρόκλησης στο Αιγαίο.

Εντούτοις, η υποχωρητικότητα που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά απέναντι στην αμφισβήτηση γεωγραφικών κεκτημένων, τα οποία έχουν προκύψει βάσει διεθνών συνθηκών και συμφωνιών, δεν βοηθούν στην εμπέδωση από πλευράς γειτόνων πως ασκείται διπλωματία με ίσους όρους. Πόσω δε μάλλον τη στιγμή, που η Τουρκία διεκδικεί ρόλο γενικού «δερβέναγα» στα σύνορά της με την Ελλάδα κι ενώ παράλληλα συνεχίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την περιοχή της Δυτικής Θράκης.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πληροφορίες από το ρεπορτάζ, ο κ. Τσίπρα θα επιχειρήσει να καταστήσει σαφές στον κ. Ερντογάν πως η ένταση που παρατηρείται στο Αιγαίο, ιδίως μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης στα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, αλλά και οι συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και πλοία, δεν συμβάλλουν στην προώθηση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών.

Όπως είναι φυσικό, το προσφυγικό και η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο πολιτικοί. Η άρνηση των Βρυξελλών για παραχώρηση βίζας προς την Άγκυρα αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Ενδεικτικά, όπως εκτιμούν άνθρωποι που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν βρεθεί λύση, τότε απλώς το «deal» θα μείνει «κενό γράμμα», με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για την ανάσχεση των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr

loading...