Μπιναλί Γιλντιρίμ: Ο «πιστός» υπουργός Μεταφορών νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

697638-yi.jpg

19-05-2016 16:05

Η έκπληξη θα είναι αν στο συνέδριο του κόμματος ληφθεί απόφαση ώστε να είναι δύο διαφορετικά άτομα ο ηγέτης και ο πρωθυπουργός

Ο επόμενος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογράμμισε την Πέμπτη (19/05) ότι θα εργαστεί «σε πλήρη αρμονία» με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου είναι ένας πιστός σύμμαχος, και δεσμεύθηκε ότι θα συνεχίσει τη μάχη εναντίον της «τρομοκρατικής απειλής» που δέχεται η χώρα.

Μιλώντας λίγο αφού επιβεβαιώθηκε ότι θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ο υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως ο διορισμός του ήταν το αποτέλεσμα διαβουλεύσεων ανάμεσα σε 800 σημαντικά μέλη του AKP.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια εργαζόμενοι σε πλήρη αρμονία πρωταρχικά με τον ιδρυτή πρόεδρο και ηγέτη μας και στη συνέχεια με τους συναδέλφους μας μέσα στις τάξεις του κόμματός μας για να εκπληρώσουμε τους στόχους της μεγάλης Τουρκίας μας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου.

Το AKP, που ιδρύθηκε από τον Ερντογάν, διεξάγει το έκτακτο συνέδριό του την Κυριακή (22/05) για να εκλέξει έναν νέο ηγέτη αφού ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι παραιτείται από την αρχηγία του κόμματος και ως εκ τούτου και από την πρωθυπουργία, έπειτα από μια ρήξη με τον Ερντογάν η οποία καθίστατο όλο και πιο φανερή.

Η έκπληξη θα είναι αν στο συνέδριο του κόμματος ληφθεί απόφαση ώστε να είναι δύο διαφορετικά άτομα ο ηγέτης και ο πρωθυπουργός. Για να οριστεί κανείς εντολοδόχος πρωθυπουργός, αρκεί να είναι βουλευτής.

Με εξαίρεση την περίοδο από τον Ιούνιο έως το Νοέμβριο του 2015, ο Γιλντιρίμ υπήρξε υπουργός Μεταφορών, από το 2002 μέχρι σήμερα. Τον Ιούνιο του 2015 ορίστηκε και σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν.

Την περίοδο 1978-1993 εργάστηκε σε διάφορες βαθμίδες του κρατικού οργανισμού ναυπηγικής βιομηχανίας. Το 1994, όταν ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ανέλαβε μέχρι το 2000 τον οργανισμό ιπτάμενων δελφινιών του δήμου.

Ο Γιλντιρίμ είναι απόφοιτος του τμήματος Ναυπηγών του Πολυτεχνείου Κωνσταντινούπολης. Γεννήθηκε το 1955 στο Έρζιντζαν. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών παιδιών.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...