Ο εγγονός του Μιρό δημοπρατεί έργα του παππού του για να ενισχύσει τους πρόσφυγες

697402-miro.jpg

18-05-2016 22:50

Είκοσι οκτώ έργα του ισπανού ζωγράφου Ζουάν Μιρό θα τεθούν σε πλειστηριασμό αύριο Πέμπτη (19/5) στο Λονδίνο, ενώ τα κέρδη από την πώληση θα διατεθούν όλα για τους πρόσφυγες.

Ο ιδιοκτήτης των έργων, ο εγγονός του Καταλανού ζωγράφου, εξήγησε μάλιστα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αποφάσισε να δωρίσει αυτήν τη συλλογή επειδή αυτό θα ήθελε ο ίδιος ο Μιρό.

«Θεωρώ ότι είμαι ο εκτελεστής της βούλησής του και φιλοδοξώ να κάνω αυτό που θα έκανε ο ίδιος αν εξακολουθούσε να βρίσκεται στη ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζουάν Πουνιέτ Μιρό.

Ο οίκος Christie’s, που οργανώνει τον πλειστηριασμό, ελπίζει ότι θα συγκεντρώσει 50.000 ευρώ για τον Ερυθρό Σταυρό, ο οποίος θα αφιερώσει στη συνέχεια το ποσό αυτό για την αρωγή προς τους πρόσφυγες.

«Ο Μιρό πέρασε πολλές δοκιμασίες στη ζωή του. Ήρθε αντιμέτωπος με την πείνα και την εξορία στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ γνώριζε τη δυστυχία των προσφυγικών καταυλισμών», πρόσθεσε ο εγγονός του.

Εξόριστος στο Παρίσι στη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου από το 1936 ως το 1939, ο Μιρό, ο οποίος συμπαθούσε τους δημοκρατικούς, είχε παρακολουθήσει από κοντά την τύχη των Ισπανών προσφύγων που διέφευγαν από το καθεστώς του Φράνκο.

«Ήθελε πάντα να βοηθάει τους αδύναμους, τους πρόσφυγες και τους εξόριστους. Αν ήταν ακόμη στη ζωή, θα θεωρούσε πως όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Συρία, θα μπορούσε να συμβεί αύριο στην Ισπανία», δήλωσε επίσης ο Πουνιέτ.

Ο Μιρό, ο οποίος πέθανε το 1983 σε ηλικία 90 ετών, είχε προσωπικούς λόγους για να είναι ευγνώμων στον Ερυθρό Σταυρό. Ένας γιατρός αυτής της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης είχε σώσει το πόδι της κόρης του, της μητέρας του Ζουάν Πουνιέτ Μιρό, όταν αυτή είχε τραυματισθεί σοβαρά το 1965 σε αυτοκινητικό ατύχημα.

«Ο παππούς μου έκανε μια ταπισερί για τον Ερυθρό Σταυρό σαν ένα ευχαριστώ επειδή έσωσε την κόρη του, το μοναδικό παιδί του», αποκάλυψε, τέλος, ο Ζουάν Πουνιέτ Μιρό.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...