Πανελλήνιες 2016: Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

697194-paneladikes.jpg

18-05-2016 10:52

Με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε πως η παρούσα στιγμή είναι η καταλληλότερη για να ανακινήσει θέμα ριζικών αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα, βάσει των οποίων θα προβλέπεται – μεταξύ άλλων – η αποδέσμευση του Λυκείου από τη διαδικασία εισαγωγής των μαθητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Πέμπτη (19/05/2016) αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλή τόσο τα πορίσματα της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου υπό τον Αντώνη Λιάκο καθώς και η εκατοντασέλιδη πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Κώστα Γαβρόγλου.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο που έχει ετοιμάσει ο κ. Γαβρόγλου, σε βάθος τριετίας μπορεί να διαμορφωθεί νέος τρόπος εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, Ιδρύματα με διαδικασίες που δεν θα εξαρτώνται αποκλειστικά από την απομνημόνευση και θα εγγυώνται ότι οι μαθητές θα σπουδάζουν τα γνωστικά αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν.

«Αποσυνδέονται οι ενδοσχολικές εξετάσεις από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε οι μαθητές να σπουδάζουν τα γνωστικά αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν. Επίσης διαμορφώνονται προϋποθέσεις για τον σταδιακό περιορισμό του ρόλου της παραπαιδείας που λειτουργεί απαξιωτικά ως προς το σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην εισήγηση του επικεφαλής της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Κατά τα λοιπά, βάσει των πορισμάτων της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, προκύπτουν συνολικά 86 αλλαγές, οι οποίες αφορούν – μεταξύ άλλων – στη μείωση της διδακτέας ύλης, ώστε οι μαθητές να μπορούν να έχουν ουσιαστική γνώση από το σχολείο και να απαλλαχθούν από το άγχος και την υπερβολική κούραση.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr