Ιταλία: Με 18 χρόνια φυλάκισης κινδυνεύει ο φερόμενος ως υπεύθυνος για τον πνιγμό 800 μεταναστών

697062-italia-metanastes.jpg

17-05-2016 23:09

Οι Ιταλοί εισαγγελείς πρότειναν ποινή κάθειρξης 18 ετών στον 27χρονο Τυνήσιο Μοχάμεντ Αλί Μάλεκ, ο οποίος κατηγορείται ότι ήταν ο κυβερνήτης του αλιευτικού σκάφους που βυθίστηκε προκαλώντας το θάνατο 800 ανθρώπων, αφού τον έκριναν ένοχο για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της διεθνούς διακίνησης ανθρώπων.

Μόλις 28 άνθρωποι επέζησαν από το πολύνεκρο ναυάγιο που συνέβη πέρσι τον Απρίλιο, ενώ εκατοντάδες πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένα στο κύτος του βυθισμένου σκάφους, το οποίο προσπαθεί να ανασύρει το ιταλικό πολεμικό ναυτικό. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεχθεί 118 πτώματα από το βυθό της θάλασσας.

Οι εισαγγελείς της Σικελίας Αντρέα Μπονόμο και Ρόκο Λιγκουόρι ζήτησαν από τον δικαστή του δικαστηρίου της Κατάνιας να καταδικάσει τον Μάλεκ. Ο ίδιος αρνείται πάντως ότι ήταν ο καπετάνιος του σκάφους και υποστηρίζει ότι πλήρωσε –όπως όλοι οι άλλοι– για να επιβιβαστεί, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Μάσιμο Φεράντε.

Οι εισαγγελείς επίσης πρότειναν εξαετή ποινή φυλάκισης για τον 25χρονο Σύρο Μαχμούντ Μπικχίτ, τον οποίο οι επιζήσαντες του ναυαγίου κατήγγειλαν ότι ήταν συνεργός του Μάλεκ. Ο Μπικχίτ αρνήθηκε επίσης ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα.

Οι εισαγγελείς τόνισαν πως ο Μάλεκ έκανε εσφαλμένο χειρισμό του υπερβολικά φορτωμένου αλιευτικού σκάφους που αναχώρησε από τις ακτές της Νταραμπλί στη Λιβύη, μεταφέροντας άνδρες, γυναίκες και παιδιά από την Αλγερία, την Σομαλία, την Αίγυπτο, την Σενεγάλη, την Ζάμπια, το Μαλί, το Μπαγκλαντές και την Γκάνα.

Σύμφωνα πάντα με αυτούς, ο 27χρονος προκάλεσε σύγκρουση του σκάφους με ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο που προσέγγιζε για να προσφέρει βοήθεια.

Καθώς οι επιβαίνοντες απομακρύνθηκαν από την πλευρά του σκάφους που προσέκρουσε με το εμπορικό πλοίο, το αλιευτικό ανετράπη και βυθίστηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης θα καταθέσουν τα επιχειρήματα τους στις ακροαματικές διαδικασίες που είναι προγραμματισμένες για τις 19 Ιουλίου και 4 Οκτωβρίου.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...