ΠΟΥ: Ιστορικά χαμηλός ο δείκτης για τις αμβλώσεις στις πλούσιες χώρες

343282-e1d3924f02d54b29779c8d7095856ff3_l.jpg

12-05-2016 13:16

Τα ποσοστά άμβλωσης έχουν μειωθεί δραστικά τα τελευταία 25 χρόνια, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στις πλούσιες χώρες, αλλά ελάχιστα μόνο στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με παγκόσμια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Guttmacher των ΗΠΑ, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η επιβολή αυστηρών νόμων ελάχιστα μειώνει τα ποσοστά άμβλωσης –απεναντίας, είναι πιθανότερο να οδηγήσει τις γυναίκες σε επικίνδυνες αμβλώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά μέσο όρο έγιναν 56 εκατομμύρια αμβλώσεις κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 2010 έως το 2014.

Τα γενικά συμπεράσματα τονίζουν την έλλειψη πρόσβασης σε σύγχρονες μεθόδους αντισύλληψης –όπως το χάπι, εμφυτεύματα και σπιράλ– σε φτωχότερες χώρες για την μείωση των δεικτών ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, είπαν οι ερευνητές.

«Σε αναπτυσσόμενες χώρες (…) οι υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού δεν φαίνεται να ακολουθούν την αυξανόμενη επιθυμία για μικρότερες οικογένειες», είπε η Γκίλντα Σέντγκ, επικεφαλής της ομάδας στο Ινστιτούτο Guttmacher. Πάνω από 80% των ανεπιθύμητων κυήσεων συμβαίνουν γιατί οι γυναίκες αυτές δεν λαμβάνουν την αντισύλληψη που πραγματικά χρειάζονται, κι έτσι «πολλές ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες καταλήγουν σε έκτρωση», είπε.

Πρόσθεσε ότι, αντίθετα, η καθοδική τάση αμβλώσεων σε πλούσιες χώρες οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην «αυξημένη χρήση σύγχρονης αντισύλληψης, η οποία έχει δώσει στις γυναίκες μεγαλύτερο έλεγχο στον προγραμματισμένο χρόνο και τον αριθμό των παιδιών που θέλουν».

bigstock Mother s hands holding a newbo 26998817

Η έκθεση, η οποία εκδόθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, χρησιμοποίησε στοιχεία αμβλώσεων από εθνικά αντιπροσωπευτικές έρευνες, επίσημες στατιστικές και άλλες έρευνες δημοσιευμένες ή μη, και έδωσε στοιχεία για τη χρήση αντισυλληπτικών ανά μέθοδο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο για να εκτιμήσουν τα επίπεδα και τις τάσεις των αμβλώσεων σε βασικές περιοχές παγκοσμίως και σε διάφορες υποπεριοχές από το 1990 έως το 2014.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, για την περίοδο 1990-2014, το ετήσιο ποσοστό άμβλωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο ανά 1.000 γυναίκες ηλικίας 15 έως 44 ετών είχε πέσει από τις 46 στις 27 αμβλώσεις, κυρίως ως αποτέλεσμα της πτώσης στα ποσοστά της Ανατολικής Ευρώπης κατά πάνω από το μισό, καθώς οι σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης έγιναν ευρύτερα διαθέσιμες.

Σε φτωχότερες χώρες, ωστόσο, τα ποσοστά παρέμειναν σχεδόν τα ίδια, σημειώνοντας πτώση από τις 39 στις 37 ανά 1.000 γυναίκες.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι το ποσοστό αμβλώσεων ήταν παρόμοιο μεταξύ χωρών όπου είναι νόμιμες και όσων χωρών παραμένουν παράνομες. Εκεί που απαγορεύεται εντελώς ή επιτρέπεται μόνο όταν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας, το ποσοστό ήταν 37 εκτρώσεις ανά 1.000 γυναίκες, σε σύγκριση με 34 ανά 1.000 στις χώρες όπου η άμβλωση είναι νόμιμη.

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Ανατολική Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα, αλλά τα ποσοστά σημείωσαν πτώση και στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Στην Αφρική, όπου ως επί το πλείστον οι εκτρώσεις απαγορεύονται, τα ποσοστά παρέμειναν σχετικά αναλλοίωτα, στις 34 αμβλώσεις ανά 1.000 γυναίκες το 2014, σε σύγκριση με 33 την εποχή 1990-1994.

«Ήδη ξέρουμε ότι γύρω στα 300 εκατομμύρια δολάρια (262 εκατ. ευρώ) ξοδεύονται κάθε χρόνο για την θεραπεία επιπλοκών επισφαλών αμβλώσεων», είπε η Μπέλα Γκανάτρα, επιστήμονας του ΠΟΥ η οποία εργάστηκε πάνω στην έρευνα. Πρόσθεσε ότι τα ψηλά ποσοστά αμβλώσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες δείχνουν την ανάγκη βελτίωσης πρόσβασης σε αποτελεσματική αντισύλληψη.

«Η επένδυση σε σύγχρονες αντισυλληπτικές μεθόδους θα κόστιζε πολύ λιγότερο στις γυναίκες και τις κοινωνίες αντί να έχουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και επισφαλείς αμβλώσεις», τόνισε.ΠΗΓΗ : Onmed.gr