Για «μίζα» 3,2 εκατ. μάρκων συνελήφθησαν ο Ανδρέας Μαρτίνης κι η σύζυγός του

696849-martinis.jpg

17-05-2016 9:56

Ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν φέρεται να εισέπραξε το ποσό από γερμανική εταιρεία που προμήθευε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό – Η εταιρεία υπερ-κοστολόγησε τις υπηρεσίες της και διέθεσε το επιπλέον ποσό ως «δώρο» στον πρόεδρο του νοσοκομείου, ο οποίος έστειλε τα λεφτά σε ελβετική τράπεζα – Πανηγυρική δικαίωση του Newsbomb.gr.

Ποσό 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, που φέρεται να εισέπραξε ως «μίζα», είναι αυτό που οδήγησε στη σύλληψη του πρώην προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του Γεωργίας, σύμφωνα με το ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος τους ο ανακριτής Διαφθοράς, Νίκος Τσιρώνης για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.

Με εντολή των δικαστικών Αρχών, χθες το βράδυ, αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησαν στην εκτέλεση των δύο ενταλμάτων του ανακριτή, ενώ έκαναν εκτεταμένες έρευνες στο σπίτι και στο εξοχικό του ζεύγους Μαρτίνη.

Η υπόθεση αφορά – σύμφωνα με την κατηγορία – μίζα περίπου 3,2 εκατ. μάρκων, που φέρεται να εισέπραξε ο πρώην πρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν από γερμανική εταιρεία.

Η εταιρεία προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό και φέρεται να κατέβαλε το ποσό της μίζας – σύμφωνα με τις αρχές – για να προτιμηθεί. Μέρος του ποσού καταβλήθηκε, σύμφωνα με την κατηγορία, για να αγοραστεί κτήριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Ράϊκου, στο πλαίσιο έρευνας περιουσιακής κατάστασης του ζεύγους Μαρτίνη. Οι επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς, Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος, μέσω δικαστικών συνδρομών και εκτεταμένων ερευνών διαπίστωσαν πως:

Το 1998 η επιτροπή προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν εισηγήθηκε την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, δηλαδή κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ. Στο πλαίσιο αυτό συνήφθη σύμβαση με τη γερμανική εταιρεία «Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ», με συνολικό κόστος 12 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ). Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των εισαγγελέων Δραγάτση – Ελευθεριάνου, ο κ. Μαρτίνης ως πρόεδρος φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η εταιρεία, η οποία μάλιστα υπερκοστολόγησε τη σύμβαση. Το επιπλέον ποσό, σύμφωνα με τις εισαγγελικές εκτιμήσεις, αποτελούσε μίζα προς τον πρόεδρο του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις Αρχές, ποσό 3,2 εκατομμυρίων μάρκων «φεύγει» εκείνη την περίοδο από λογαριασμούς της εταιρείας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε ελβετική τράπεζα.

Από εκεί ξεκινά μια διαρκής εναλλαγή λογαριασμών ώστε να χαθούν τα ίχνη του χρήματος. Το 2001 ένα μέρος των χρημάτων, και συγκεκριμένα 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην off shore εταιρεία «Στέιτ Εντερπράιζις», με έδρα τη Λιβερία. Σύμφωνα με την έρευνα, ιδιοκτήτες της είναι ο Ανδρέας κι η Γεωργία Μαρτίνη. Οι απαντήσεις αυτές έφτασαν στα εισαγγελικά γραφεία μετά από αιτήματα δικαστικών συνδρομών προς την Ελβετία.

Σύμφωνα με την έρευνα με το ποσό αυτό η εταιρεία αγόρασε το κτίριο δίπλα στο Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο, μεταξύ άλλων, στεγάζει και τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA που ενοικιάζει το χώρο. Το 2010, σύμφωνα με τη δίωξη, από την off shore εταιρεία αποκτά την ψιλή κυριότητα του κτηρίου η Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία ο Ανδρέας Μαρτίνης. ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...