Παυλόπουλος: Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα υπήρξε κοιτίδα και λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού

696736-pavlopoulos.jpg

16-05-2016 22:33

Τις θερμές ευχαριστίες της ελληνικής πολιτείας για το έργο της «Διεθνούς Ένωσης των Φίλων του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος», το οποίο συνίσταται στη διεθνή προβολή, στη διαφύλαξη, συντήρηση και αποκατάσταση του μοναδικού αυτού Μνημείου του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση παρουσίασης της «Διεθνούς Ένωσης των Φίλων του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος», που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Επιγραφικό και Νομισματικό Μουσείο.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η εκδήλωση αυτή συμπίπτει με τα 250 χρόνια από τότε, το 1765, που ο Γάλλος αρχιτέκτονας J. Bocher ταυτοποίησε τα ερείπια του ναού αυτού, με οδηγό τον Παυσανία, ενώ υπογράμμισε ότι η μοναδικότητά του, οδήγησε την UNESCO, το 1986, να συμπεριλάβει – και μάλιστα πρώτο από άλλα, ίσως πιο εμβληματικά Μνημεία – το Ναό του Επικουρίου Απόλλωνος στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Τη μοναδικότητα αυτή συνθέτουν, πρωτίστως, από τη μια πλευρά η αρχιτεκτονική και γλυπτική τελειότητα του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος, οι οποίες οφείλονται αντιστοίχως στον Ικτίνο του Παρθενώνα και στον Παιώνιο της Νίκης της Ολυμπίας. Και από την άλλη, στην απαράμιλλη συνύπαρξη και των τριών ρυθμών, του δωρικού, του ιωνικού και του κορινθιακού. Ο δωρικός ρυθμός καθορίζει, ιδίως, την εξωτερική κιονοστοιχία. Ο ιωνικός ρυθμός αποτυπώνεται στους ημικίονες και στην ζωφόρο, η οποία από το 1815 βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο. Και ο κορινθιακός ρυθμός καθορίζει τα στοιχεία του μοναχικού κίονα στο εσωτερικού του Ναού που, όπως αρκετές γνώμες συγκλίνουν, αποτελεί μιαν ανεικονική παράσταση του Απόλλωνος. Ας σημειωθεί ότι αυτό το δείγμα κορινθιακού ρυθμού υπήρξε, μάλλον, και το πρότυπο για όλα τα επόμενα δείγματα του ρυθμού τούτου» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος υπογράμμισε «κατά την επιτέλεση της αποστολής σας να είσθε βέβαιοι ότι υπερασπίζεσθε όχι μόνο την αρχαία ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Δοθέντος ότι συνιστά πλέον κοινό τόπο στην ιστορία του πολιτισμού ότι το αρχαίο ελληνικό πνεύμα υπήρξε κοιτίδα και λίκνο του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού».ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr