Αντιμέτωπες με «αφανισμό» οι επίλεκτες δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε μια συμπλοκή με την Ρωσία

696578-nato.jpg

16-05-2016 12:37

Εκτεθειμένη μπροστά σε μια Ρωσική επίθεση είναι η επίλεκτη δύναμη του ΝΑΤΟ που αποτελείται από 5.000 άνδρες και θεωρείται «αιχμή του δόρατος» σε περίπτωση μιας συμπλοκής με την Ρωσία.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times, οι επίλεκτες δυνάμεις του ΝΑΤΟ δεν θα μπορούν να αναπτυχθούν στην Ανατολική Ευρώπη σε μια ενδεχόμενη συμπλοκή αφού είναι «εκτεθειμένες», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά δύο στρατηγοί της Συμμαχίας που έχουν γνώση των σχεδιασμών.

Όπως ανέφερε ένας από τους στρατηγούς, η απόφαση της Ρωσίας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στο θύλακα του Καλίνιγκραντ και στις παραμεθόριες επαρχίες σημαίνει ότι η Δύναμη Υψηλής Ετοιμότητας δεν μπορεί να αναπτυχθεί ασφαλώς ούτε στην Πολωνία ούτε στις τρεις Βαλτικές Χώρες, καθώς θα διατρέχει κίνδυνο να υπερφαλαγγισθεί πριν καν προλάβει να στηθεί ανατολικά του ποταμού Όντερ.

Οι διαπιστωμένες αδυναμίες της Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας φαίνεται πως είναι ένας από τους κύριους λόγους πίσω από την απόφαση του NATO να ενισχύσει τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη.

Στη Σύνοδο της Συμμαχίας που λάβει χώρα τον Ιούλιο στη Βαρσοβία, οι σύμμαχοι αναμένεται να εξετάσουν και να εγκρίνουν σειρά πρωτοβουλιών που θα αποσκοπούν στην υπεράσπιση των εδαφών των ανατολικοευρωπαίων συμμάχων, κι όχι απλώς στην αποτροπή της ρωσικής επεκτατικότητας.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η μόνιμη τοποθέτηση τεσσάρων ταγμάτων στην Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και τον Πολωνία. Το κάθε τάγμα θα προέρχεται από διαφορετικό μέλος του NATO.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήδη ετοιμάζουν την αύξηση της μόνιμης παρουσίας τους στην περιοχή κατά 4.000 άνδρες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανία ανακοίνωσε την πρώτη επέκταση των ένοπλων δυνάμεών της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...