Πρώην πράκτορας της CIA εμπλέκεται στη σύλληψη του Μαντέλα

696349-mandela.jpg

15-05-2016 15:05

Δημοσίευμα βρετανικής εφημερίδας αποκαλύπτει ότι πρώην πράκτορας της CIA διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη σύλληψη του Νέλσον Μαντέλα, το 1962.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Sunday Times”, ο Ντόναλντ Ρίκαρντ, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν ως υποπρόξενος των ΗΠΑ στο Ντέρμπαν και εργαζόταν για τη CIA μέχρι το 1978, αποκάλυψε στον Βρετανό σκηνοθέτη Τζον Ίρβιν ότι έδινε στη νοτιοαφρικανική αστυνομία πληροφορίες για τις μετακινήσεις του Μαντέλα.

Ο Ρίκαρντ, αναφέρει η “Sunday Times”, μίλησε στον Βρετανό σκηνοθέτη τον περασμένο Μάρτιο, δύο εβδομάδες πριν πεθάνει. Εκείνος μαγνητοφώνησε τη συνέντευξη, στο πλαίσιο της δουλειάς του για την ολοκλήρωση της ταινίας “Mandela’s Gun” που θα προβληθεί αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ των Καννών.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα άρθρο του Τζέιμς Σάντερς, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Ίρβιν του ζήτησε να ερευνήσει τα στοιχεία, αναφέρει ότι ο σκηνοθέτης ταξίδεψε στις ΗΠΑ στις αρχές του έτους για να μιλήσει με τον Ντόναλντ Ρίκαρντ. Ο πρώην πράκτορας της CIA του εξήγησε πώς συνελήφθη ο Μαντέλα ενώ είχε φύγει από το Γιοχάνεσμπουργκ για να πάει στο Ντέρμπαν. Δεν διευκρίνισε όμως πώς γνώριζε ο ίδιος τις κινήσεις του ήρωα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

«Ανακάλυψα πότε θα κατέβαινε (σ.σ. στο Ντέρμπαν) και πώς θα πήγαινε εκεί… η εμπλοκή μου έγινε σε αυτό το σημείο και εκεί συνελήφθη ο Μαντέλα» φέρεται να είπε ο Ρίκαρντ.

Ο πρώην πράκτορας φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι ο Νέλσον Μαντέλα ήταν «υπό τον πλήρη έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης» και ότι «θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο στη Νότια Αφρική, οι ΗΠΑ θα εμπλέκονταν παρά τη θέλησή τους και τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα».

«Βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού και αυτό έπρεπε να σταματήσει, κάτι που σήμαινε ότι ο Μαντέλα έπρεπε να συλληφθεί. Εγώ έβαλα τέλος σ’ αυτό», συμπλήρωσε.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...