Η Τουρκία «αλωνίζει» στο Αιγαίο και στην Ελλάδα… πέρα βρέχει!

696250-pli050116.jpg

15-05-2016 7:40

Σε μια απίστευτα προκλητική κίνηση προχώρησε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Χαλίτ Τσεβίκ, ο οποίος αποφάσισε η χώρα του να οικειοποιηθεί κεκτημένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και μάλιστα με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης!

Σε έγγραφό που κατέθεσε στον ΟΗΕ τη Δευτέρα (02/05/2016), ο Τούρκος αντιπρόσωπος κατονομάζει ως τουρκική την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και της ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου και όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης.

Δηλαδή, η Άγκυρα επιχειρεί με κινήσεις – αστραπή να διαδραματίσει ρόλο «περιφερειακού δερβέναγα» σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του Αιγαίου, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Δίκαιο της Θάλασσας, διεθνείς συμφωνίες και γεωγραφικά σύνορα που καθορίστηκαν δεκαετίες νωρίτερα.

Επί της ουσίας, οι Τούρκοι δηλώνουν πως είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο και ως εκ τούτου έχουν κάθε λόγο να εγείρουν δικαιώματα σε όλη την θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E, που συμπίπτει ουσιαστικά με το όριο των χωρικών υδάτων της Κύπρου στη δυτική πλευρά της Μεγαλονήσου.

«Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην θαλάσσια περιοχή συμπίπτουν με την μέση γραμμή μεταξύ των ακτογραμμών της Τουρκίας και της Αιγύπτου και στα δυτικά το όριο της θα είναι το σημείο που θα οριστεί σε συμφωνίες οριοθέτησης στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων χώρων, που θα λαμβάνουν υπόψη όλες τις σχετικές και ειδικές συνθήκες», αναφέρει – μεταξύ άλλων – το ίδιο έγγραφο.

Το πιο σημαντικό, όμως, σημείο, στην απαράδεκτη έκθεση του κ. Τσεβίκ είναι πως η Άγκυρα έχει «ipso facto (σ.σ. από το γεγονός καθαυτό) και ab initio (σ.σ. εξ αρχής) νόμιμα, κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που εκτείνονται δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E».

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά πως οι γείτονες δεν αναγνωρίζουν τίποτε σε ό,τι αφορά τις ΑΟΖ και τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας. Και το ερώτημα παραμένει: Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πού είναι; Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας πού βρίσκεται; Γιατί τέτοια σιωπή, πόσω δε μάλλον τώρα που ο Τούρκος διπλωμάτης ζητά να δημοσιευθεί το συγκεκριμένο έγγραφο στις επίσημες εκδόσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας (Law of the Sea Bulletin).

Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, ώστε να αρκείται η ελληνική πλευρά σε μια απλή και τυπική σειρά διαβημάτων, τη στιγμή που οι γείτονες επιχειρούν να μετατρέψουν τις βλέψεις τους σε νομοθέτημα, το οποίο θα διέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ολοένα και πιο προκλητικοί οι γείτονες

Το τελευταίο διάστημα, ιδίως από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης και μετά, οι Τούρκοι επιμένουν στο παιχνίδι των ανοικτών προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας, με φόντο το Αιγαίο.

Το πλέον πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη (11/05/2016), όταν σε απόσταση περίπου ενός μιλίου ανοικτά του λιμανιού της Κω στα Δωδεκάνησα, αναδύθηκε ένα τουρκικό υποβρύχιο.

Λίγες ώρες πριν είχε προηγηθεί η παραβίαση των χωρικών μας υδάτων από αρματαγωγό του τουρκικού ναυτικού (με κινήσεις που θύμιζαν επιχείρηση απόβασης) στις Οινούσσες που αποτελεί και τη βασική περιοχή εκδήλωσης των τουρκικών προκλήσεων.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως η Άγκυρα επιδεικνύει τέτοιο θράσος, ώστε έχει απαγορεύσει ακόμη και στα πλοία της νατοϊκής δύναμης που εποπτεύουν τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο να πλησιάζουν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Δωδεκανήσων.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...