Το ΔΝΤ επιμένει και ζητά περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση χρέους

696047-lagarde1.jpg

13-05-2016 21:28

Κάθε άλλο παρά… ικανοποιημένο, φέρεται να έχει μείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει, μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι για το ελληνικό ζήτημα, απαιτώντας έτσι περισσότερες εγγυήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI, το Ταμείο δεν κάνει πίσω και επιμένει στη θέση του ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δεσμευθούν από τώρα για τη μακροχρόνια ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μην υπάρχει «κενό» και πιθανή εξέταση του όλου ζητήματος μετά το 2018.

«Εάν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να είναι ένα υπό προϋποθέσεις (contitional) ζήτημα και μετά το 2019, τότε το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ευρωπαϊκή πρόταση παραμένει μακριά από αυτήν της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Την ίδια ώρα, η ανάλυση του χρέους από πλευράς ΔΝΤ και ESM καταλήγει σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα.

Βάσει της τελευταίας Ανάλυσης Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) από το Ταμείο – η οποία πάντως δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 – το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2022 και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί βιώσιμο.

Η πιο πρόσφατη, δε, ανάλυση DSA από τον ESM, την οποία εξέτασαν και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της Δευτέρας, σημειώνει ότι το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 146,5% του ΑΕΠ το 2022. Εξακολουθεί βέβαια να είναι μη βιώσιμο, αλλά πιθανώς τα μέτρα ελάφρυνσης που θα πρέπει να ληφθούν να είναι πιο «χαλαρά» και σαφώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του…

Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν δέχεται πλαφόν 2% στους τόκους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον ESM ως το 2020.ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr


loading...