Πανελλήνιες 2016: Μάθετε πρώτοι τα θέματα και τις απαντήσεις από το Newsbomb.gr

695842-panellinies_2016.jpg

13-05-2016 10:49

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Newsbomb.gr θα μεταδώσει πρώτο τα θέματα και τις απαντήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2016 – Οι Πανελλήνιες εξετάσεις λεπτό προς λεπτό από το νούμερο ένα ειδησεογραφικό site της χώρας.

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες 2016 και 103.366 μαθητές και μαθήτριες θα βάλουν τα δυνατά τους την Δευτέρα 16 Μαΐου, στην «πρεμιέρα» τους στις εξετάσεις.

Δείτε εδώ πού θα κυμανθούν οι Βάσεις 2016

Πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι μαθητές είναι εκείνο της Νεοελληνικής Γλώσσας. Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Συνεχής ροή για τα θέματα των Πανελληνίων – Πανελλαδικών 2016

Για την εξέταση στη Νεοελληνική Γλώσσα των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, δίνεται σε φωτοαντίγραφο απόσπασμα κειμένου (δοκιμιακού, λογοτεχνικού, άρθρου κ.τ.λ.) μιας έως δύο σελίδων από βιβλίο, εφημερίδα ή περιοδικό (ή κατασκευασμένο για το σκοπό της αξιολόγησης) που αναφέρεται σε κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, επιστημονικά ή άλλα θέματα της καθημερινής ζωής και έχει νοηματική πληρότητα.

Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις στα SOS θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας.

Στο πρώτο μάθημα των Πανελλαδικών εξετάσεων 2016 οι υποψήφιοι καλούνται:

α) Να δώσουν μια σύντομη περίληψη του κειμένου αυτού, της οποίας η έκταση καθορίζεται ανάλογα με την έκταση και το νόημα του κειμένου.

β) Να απαντήσουν σε ερωτήσεις, με τις οποίες ελέγχονται:

i. η κατανόηση του κειμένου (ιδεολογικά σημεία του κειμένου, επιχειρήματα συγγραφέα, προβλήματα που θέτει, κ.τ.λ.)

ii. η οργάνωση του λόγου (διάρθρωση, δομή διαίρεση και τιτλοφόρηση ενοτήτων, συνοχή, ενότητα, συλλογιστική, κ.τ.λ.)

iii. τα σημασιολογικά στοιχεία (σημασία λέξεων, συνώνυμα – αντώνυμα, κατασκευή φράσεων ή παραγράφων με ορισμένες λέξεις, αντικατάσταση λέξεων ή φράσεων κ.τ.λ.)

iv. η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τη λειτουργία των μορφοσυντακτικών δομών, καθώς και να χειρίζονται αυτές τις δομές, ανάλογα με τους επικοινωνιακούς στόχους του κειμένου

γ) Να συντάξουν ένα κείμενο, ενταγμένο σε επικοινωνιακό πλαίσιο, με το οποίο κρίνουν ή σχολιάζουν κάποια σημεία του κειμένου ή αναπτύσσουν προσωπικές απόψεις, παίρνοντας αφορμή από το κείμενο. Η έκταση της ανάπτυξης αυτής καθορίζεται κατά προσέγγιση, χωρίς να υπερβαίνει τις 600 λέξεις.

Το πρώτο θέμα βαθμολογείται με 25 μονάδες, το δεύτερο θέμα βαθμολογείται με 35 μονάδες, οι οποίες κατανέμονται σε επιμέρους ερωτήσεις, ενώ το τρίτο θέμα βαθμολογείται με 40 μονάδες.

Κατά τη βαθμολόγηση όλων των θεμάτων λαμβάνεται υπόψη η ορθογραφία, η δομή του κειμένου, ο λεξιλογικός πλούτος, η ακρίβεια και η ορθότητα της διατύπωσης καθώς και το περιεχόμενο.

Διαβάστε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις πανελλήνιες 2016

Μετά το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης καλούνται να προετοιμαστούν για τα Αρχαία Ελληνικά, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Μαθηματικά.

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το πρόγραμμα των Πανελληνίων ΕξετάσεωνΠΗΓΗ : Newsbomb.gr